Reken af met contant geld en bankpasjes

Telefoons & Tech

Biep – en je hebt betaald. Geen gerommel met bankpasjes terug in je portemonnee proppen of rollende munten aan de kassa. Draadloos betalen heeft de toekomst, zoveel is duidelijk. Hoe werkt het, betalen met je mobiel?

Nu al vervangt onze telefoon regelmatig een fotocamera, boek, krant, laptop, kompas, rekenmachine, navigatiesysteem – of al deze dingen tegelijkertijd. En binnenkort kun je je complete portemonnee aan dit rijtje toevoegen. We gaan namelijk allemaal betalen via onze mobiel. Dat statement durven wij hier best te maken. Op dit moment zijn er twee nieuwe betaalwijzen waarover veel geschreven wordt: via je telefoon betalen en contactloos afrekenen met je bankpas. Dit lijken twee verschillende onderwerpen, maar ze worden allebei mogelijk gemaakt door dezelfde techniek. Namelijk de NFC-chip.

Kleine chip, heel veel mogelijkheden

Die NFC-chip, da’s een alleskunner. Je portemonnee vervangen is maar één van zijn vele talenten. NFC-chip staat voor Near Field Communication. Zodra twee objecten met een NFC-chip op minder dan tien centimeter van elkaar verwijderd zijn, kunnen ze gegevens uitwisselen. De chip is heel klein en kan in een mobiele telefoon zitten, maar ook in een ansichtkaart, poster, of op de Eiffeltoren. Toeristen in Londen konden in 2014 al hun telefoon bij standbeelden houden en werden dan gebeld door de desbetreffende beroemdheid: ‘Hello, Shakespeare on the phone for you.’

Terug naar betalen                                  

De NFC-chip zal op niet al te lange termijn je bankpas vervangen, maar ook je bonuskaart, zorgpas, fitnesspas, plus ál die andere pasjes die je in je portemonnee hebt. En the future is here: betalen met een NFC-chip is inmiddels al mogelijk via de nieuwe bankpassen van onder andere ING, ABN Amro en de Rabobank. Houd de pas tegen het pinapparaat en de rest gaat vanzelf, zónder pincode. Met de pas kun je bedragen afrekenen tot 25 euro. Koop je twee keer iets onder de 25 euro maar is het samen 50 euro (of meer)? Dan moet je ter controle één keer je pincode intoetsen. Daarna begint de teller weer bij nul. Deze techniek is handig als je een krantje of koffie koopt. Toch moet je nog steeds je portemonnee meenemen, pinpas eruit halen, weer terug stoppen… en dat telkens opnieuw. Maar betalen met je telefoon? Kijk, dán komen we ergens.

Hoe werkt dat, shoppen met je Apple?

Met de NFC-chip in je telefoon houd je gewoon je mobiel tegen een pinapparaat (of bijvoorbeeld een parkeermeter) en biep: u heeft betaald! Android heeft al een tijdje telefoons met een NFC-chip. Apple is inmiddels ook om en komt met Apple Pay voor de iPhone 6 en Apple Watch. Het komt eraan dus, maar hoe werkt het eigenlijk? Zoals gezegd is ook hier de NFC-chip de sleutel tot succes. In een telefoon zit je NFC-chip meestal verwerkt in het klepje aan de achterkant of in je batterij. De chip is ongeveer zo groot als een één euromunt, maar gelukkig een stuk platter en lichter. Twee NFC-chips communiceren met elkaar via RFID, een afkorting voor Radio Frequency Identification. Dat werkt zo: de NFC-chip bestaat niet alleen uit een chip, maar heeft ook een heel klein ingebouwd zendertje. Deze zender wordt pas wakker als er een andere NFC-chip in de buurt is (of een chiplezer zoals een pinapparaat). Dan wordt er data uitgewisseld!

Ben jij benieuwd naar de veiligheid van NFC-chips en hoe het zit met privacy? Lees dan onze eerdere blog over NFC-chips.

Programmeer je chip zelf

Wist je dat je zelf losse NFC-chips kunt bestellen voor een paar euro? Als je telefoon ook een NFC-chip heeft, is er vaak een bijbehorende app waarmee je de losse chips kunt programmeren. Plak bijvoorbeeld een chip naast je bed, haal voordat je naar bed gaat je telefoon erlangs en biep – je telefoonscherm wordt gedimd, het geluid gaat uit en de wekker is gezet. Tenminste, als dat is hoe je de chip hebt geprogrammeerd via de app. Geinig toch?

De toekomst

Vroeger kon een telefoon alleen bellen, nu vervangt hij binnenkort je portemonnee. Wat vind jij, een groot voordeel? Of hoeft het voor jou niet zo?