.

Terug naar overzicht
12,855x gelezen

Wanneer je een bezoek brengt aan de verschillende App Stores, heb je de keuze tussen gratis- of betaalde apps. Veel mensen kiezen in dit geval voor de kosteloze variant of een alternatieve app die er op lijkt. Maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van een kosteloze versie?

Het onderzoek

Twee studenten van Southern California University hebben onderzoek gedaan naar de negatieve aspecten van gratis apps ten opzichte van betaalde versies. Voor hun onderzoek hebben ze 21 apps voor de Samsung Galaxy S2 gebruikt. Deze zijn gekozen uit de top-400 lijst van de Google Play Store in de maanden januari tot augustus 2014.

Resultaten van het Onderzoek

Het verschil tussen gratis- en betaalde apps zit ‘m vaak in de aanwezigheid van advertenties. Ontwikkelaars van kosteloze apps voegen vaak reclame toe om zo te verdienen aan de app. Terwijl het bedrag dat betaald wordt voor een betaalde variant vaak juist dient om reclame te weren. Het toevoegen van advertenties in de apps zorgt voor de volgende opvallende resultaten:

·      Meer energieverbruik

In het onderzoek verbruiken apps met advertenties gemiddeld 16% meer batterij in vergelijking met de betaalde versies. Je batterij gaat dus sneller leeg bij het gebruik van een kosteloze app. De onderzoekers vonden zelfs een uitschieter waarbij je smartphone 33% sneller leeg zou zijn met een kosteloze variant.

·      Meer geheugen, minder snelheid

De advertenties bestaan vaak uit video’s. Dit veroorzaakt een grote toename van je geheugen-opslag. De gratis apps nemen gemiddeld 22% meer geheugen in beslag dan de betaalde versies. Hierdoor wordt jouw smartphone dus langzamer!

·      Internetverbruik

Het downloaden van deze advertentie(video’s) kost je een hoop extra MB verbruik. De onderzoekers nemen een toename waar van gemiddeld 79% in je mobiele dataverbruik bij de kosteloze varianten. Deze hoge toename is toe te wijzen aan de advertenties.

voorbeeld

Naast deze drie opvallende uitkomsten is er ook gekeken naar het verschil in de waarderingen die de apps krijgen. Hieruit is te zien dat een gratis app gemiddeld genomen een lagere score krijgt op een schaal van 0 tot 5 sterren.

Negatieve gevolgen van een gratis app

Wel of geen gratis app downloaden? De keuze is aan jou. Het onderzoek komt met opvallende resultaten, waar je niet gelijk aan zult denken bij de keuze tussen een gratis- of betaalde app. Door advertenties in de kosteloze apps gaat je batterij dus sneller leeg, verbruik je meer data en verslechtert de snelheid van je smartphone.

Betaal je vaak voor een app of kies je toch eerder voor een gratis alternatief?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.