.

Terug naar overzicht
22,448x gelezen

Hallo Halloween! Op 31 oktober wordt er weer massaal gegriezeld, gehuiverd, gelachen en gefeest. In navolging van de VS is Halloween de laatste jaren ook in Nederland heel populair geworden. Met deze 5 Halloween apps beleef jij nog meer griezelplezier. Maar eerst duiken we in de historie van Halloween!

Halloween: een geschiedenislesje

Héél ver voordat er Halloween apps waren – al zo’n 2.000 jaar geleden – vierden de Kelten jaarlijks op 31 oktober hun oogstfeest. Ze dachten dat de deur van de onderwereld dan open stond en de doden konden terugkomen. Maar niet alleen overleden mensen zouden terugkeren, ook demonen. Om die demonen af te schrikken, verkleedden de Kelten zich. De naam Halloween is pas zo’n 400 jaar oud en komt uit Schotland. Het christelijke feest Allerheiligen, dat plaatsvindt op 1 november en ook in Nederland wordt gevierd, mengde destijds met het Keltische oogstfeest. Het (oogst)feest op de avond vóór Allerheiligen noemden de Schotten All Hallows’ Eve (‘Allerheiligenavond’), dat later werd verbasterd tot Halloween. In de negentiende eeuw namen Schotse en Ierse immigranten het feest mee naar de VS, waar het uitgroeide tot een gigantisch groot feest. Hallo, Halloween!

Het Halloween-woordenboek

Bij Halloween horen een hoop moeilijke Engelse termen. Ben jij straks aan het feesten met je kostuum aan? Dan moet je natuurlijk wel weten wat er om je heen gebeurt. Lees daarom ons Halloween-woordenboek. Mooi meegenomen: je kunt je vrienden aftroeven met deze triviale kennis.

  • Apple bobbing: Spel dat vaak met Halloween wordt gespeeld. De spelers moeten een appel uit een bak met water happen met hun armen op de rug.
  • Banshee: Een Keltische fee-vampier die de dood van een mens aankondigt. Geliefd Halloween-kostuum onder vrouwen.
  • Día de Muertos: Halloween-achtig feest op 1 en 2 november dat grootschalig wordt gevierd in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen. Op het feest worden schedels getoond om de doden te eren.
  • Grim Reaper: Magere Hein, oftewel de verbeelding van de dood. Deze ‘man met de zeis’ is één van de populairste Halloween-outfits. Ook de moordenaar in de film Scream draagt het.
  • Jack-o’-lantern: De uitgeholde pompoen met een lichtje erin en uitgesneden gezicht is hét symbool van Halloween. Ooit werd het gebruikt om de boze geesten weg te jagen.
  • Trick-or-treat: Betekent zoveel als ‘je snoep of je leven’. Met name in Noord-Amerika gaan kinderen met Halloween verkleed langs de huizen. Zeggen ze ‘trick-or-treat’ (‘ik lever je een streek of geef me een snoepje’)? Dan kan de bewoner dit ‘dreigement’ afkopen met een snoepje.

Halloween? Apps-o’-lutely!

Staat de jack-o-lantern in de vensterbank, heb je je kostuum al aan en je schmink op, maar moet je de tijd nog een paar uur doden voordat het Halloween-feest begint? Of ben je gewoon gek op griezelen? Beleef meer Halloween-plezier met deze 5 horror Halloween apps!

Dead Yourself

Geloof jij niet in zombies? Download dan de app Dead Yourself maar eens. De makers van de populaire zombietelevisieserie The Walking Dead laten jou – of nou ja: een selfie van jou – veranderen in één van de zombies uit deze serie. Een soort Snapchat- of Facebook-filter dus, maar dan grrriezelig realistisch!

Gratis verkrijgbaar voor Android en iOS

Limbo

Een spookachtig spelletje om van te drom… euh… nachtmerries van te krijgen! Zwart-witte, bloedstollende griezelgame waarbij de dood nooit ver weg is. Je speelt een jonge jongen die zijn zus kwijt is en ontwaakt in de mysterieuze plek ‘Limbo’. Vind je weg door een diep, duister woud waar de monsters en andere schepsels je niet altijd evengoed gezind zijn (=understatement). Deze 2D-game is in één woord adembenemend.

Verkrijgbaar voor Android (5,30 euro) en iOS (4,49 euro)

Zombies, Run!

Is het een game? Is het een spannend verhaal? Is het een fitnessapp? Het is alle drie in één! Tijdens het hardlopen hoor je in een bloedstollend verhaal van de schrijfster Naomi Alderman hoe de zombies achter je aan zitten. Voorkomen dat die uit de dood herrezen engerds in je nek springen? Dat kan, mits je blijft rennen. Goed voor je conditie, je Engels én voor kippenvel! (Maar de app is misschien wat te hoog gegrepen als je Engels slechts op basisniveau is.)

Gratis verkrijgbaar voor Android en iOS (de eerste verhalen zijn gratis, daarna moet je per maand of seizoen betalen)

Craftsy

Heb jij twee rechterhanden? Maak dan de blits – of beter nog: de schrik – met je eigen Halloween-outfit! Het kan met de app Craftsy. Met de app krijg je videolessen in het ontwerpen en maken van outfits en kun je de designs van anderen zien. Is Halloween voorbij, ligt je outfit weer op zolder en verveel je je? Craftsy biedt ook videolessen aan in quilten, breien, haken, borduren, cake versieren, koken, tekenen, schilderen, fotografie, papierkunst, tuinieren en houtbewerking.

Gratis verkrijgbaar voor Android en iOS

Ghost Lens 

Is bij jou tijdens Halloween de geest uit de fles op griezelgebied? Met de app Ghost Lens jaag jij je vrienden en familie geheid de stuipen op het lijf. In een handomdraai maak jij foto’s of video’s waarin je ziel uit je lichaam treedt, je jezelf kloont of een geest wordt. Geestig, toch? Is je filmpje nog niet eng genoeg? Plaats er dan angstaanjagende achtergrondmuziek onder. Tip: Tubular Bells van Mike Oldfield werkt altijd erg goed. Kijk maar naar The Exorcist. Of Bassie & Adriaan.

Gratis verkrijgbaar voor Android en iOS

Wat is jouw favoriete Halloween app?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.