.

Terug naar overzicht
34,165x gelezen

Je hebt de termen vast al eens voorbij zien komen: Black Friday en Cyber Monday. Dit jaar valt Black Friday op 24 november: traditiegetrouw een dag dat Amerikanen massaal kerstinkopen gaan doen en winkels hoge kortingen geven. Als antwoord op Black Friday hebben webwinkels Cyber Monday gelanceerd, de maandag ná Black Friday dus. Maar doet Nederland ook mee? En hoe maak je er optimaal gebruik van?

Shop till you drop: wat is Black Friday en Cyber Monday?

Om Black Friday uit te leggen, moeten we eerst even stilstaan bij Thanksgiving. Dit is een Amerikaanse feestdag, ooit ontstaan om dankbaarheid te tonen voor de oogst van het najaar. Inmiddels is het een dag die vooral draait om samen zijn met familie en lekker eten. Op Thanksgiving zijn alle winkels dicht. Maar wat gebeurt er op de dag ná Thanksgiving? Dan staan mensen in de rij bij alle grote winkelketens om een goede deal te scoren: Black Friday. Sommigen overnachten zelfs voor de deur in hun auto of een slaapzak. Kerstdecoratie, kerstcadeaus, kerstpyjama’s: het vliegt over de toonbank en dit is hét moment voor winkeliers om vanuit de rode cijfers weer in de ‘zwarte’ te komen. Of hier de naam ook vandaan komt, is trouwens niet zeker. Bus- en taxichauffeurs noemden deze dag ook vaak een ‘zwarte dag’ vanwege de enorme files. En toen shoppen online eenmaal opkwam (rond 2005), bleek dat veel mensen de maandag ná Black Friday op hun werk nog even doorgingen met winkelen. Vooral omdat het internet thuis vaak stukken minder snel was dan op het werk. En zo is Cyber Monday ontstaan. Op deze dag vind je de beste deals online – en inmiddels wordt er zelfs meer verkocht dan op Black Friday.

Black Friday en Cyber Monday in Nederland: hoe profiteer je ervan?

Nederland kon natuurlijk niet achterblijven. Zoals veel andere Amerikaanse tradities - denk aan Valentijnsdag, of Halloween - sluipen ook Black Friday en Cyber Monday er bij ons langzaam in. En tja, dit is vooral uit commerciële overwegingen; want het is een extra gelegenheid om mensen naar je (online) winkel te trekken. Maar, hier kun je natuurlijk slim gebruik van maken als je écht iets nodig hebt. Grote winkelketens zoals bol.com, MediaMarkt en BCC geven vaak vier dagen lang, van Black Friday tot en met Cyber Monday, hoge kortingen. Je hoeft dus niet zoals in Amerika acuut te beslissen. (Of voor de deur te slapen – mag wel natuurlijk.)

Coolblue: “We gaan zeker weer iets doen dit jaar”

We vroegen een aantal grote winkelketens of ze dit jaar (weer) hoge kortingen geven op Black Friday en Cyber Monday. Het blijkt dat veel winkels pas op het laatste moment beslissen, of ze willen in ieder geval deze indruk wekken. Bij BCC wist woordvoerder Chantal nog niet zeker of er hoge kortingen komen. Coolblue is gelukkig wél een stuk zekerder van zijn zaak. “We gaan absoluut iets doen op deze dagen. In 2016 zagen we op Black Friday een omzetstijging van meer dan 50% vergeleken met dezelfde dag in 2015. Op Cyber Monday zagen we eenzelfde groei”, aldus Emanuel van Coolblue.

Hoe vind je de beste deals?

Tussen Black Friday en Cyber Monday vind je zowel in de winkels als online goede deals. Traditiegetrouw verklappen online webshops pas een dag van tevoren welke goede deals er op Cyber Monday online komen. Houd de websites dus goed in de gaten en zorg dat je klaar zit!

4 tips: hoe maak je zoveel mogelijk kans op goede deals? 

  • Bedenk van tevoren in welke categorie - elektronica, witgoed, kleding - je écht iets nodig hebt en zoek vooral daarop.
  • Op de website Black Friday Nederland vind je een handig overzicht met alle winkels die meedoen. Ook voor Cyber Monday.
  • Probeer een beetje vroeg op te staan als je niet het risico wil lopen dat jouw product uitverkocht is, of de webshop te veel bezoekers krijgt. In Amerika pieken de verkopen vaak rond 10 uur ’s morgens. Even doorbijten dus en, hup, die wekker op half zeven.
  • Lees voordat je gaat shoppen ook onze blog over Slim en snel online shoppen en onze blog over Online keurmerken, zodat je veilig shopt.

Ga jij koopjes jagen op een van deze dagen?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.