.

Android 5.0 Lollipop
Terug naar overzicht
9,261x gelezen

Android 5.0 Lollipop is het nieuwe besturingssysteem van Google waar steeds meer smartphones op draaien. Het is ook de grootste update voor Android in drie jaar tijd. Het uiterlijk van Android heeft een make-over gekregen en er zijn handige nieuwe functies toegevoegd. Lees hieronder welke dat zijn.

Wat is Android?

Android Logo Android is wereldwijd het populairste besturingssysteem voor smartphones en tablets. Een besturingssysteem stuurt de apps op je smartphone aan. Drie van de vier verkochte smartphones draaien volgens Strategy Analytics op Android. De kans is dus groot dat jouw smartphone het besturingssysteem gebruikt. Tenzij je een iPhone hebt, dat op Apple’s iOS draait.

Een voordeel van Android is dat je de instellingen van je telefoon volledig naar je eigen voorkeuren kunt aanpassen. Dit kan onder andere met widgets en thema’s. Widgets zijn kleine apps die je op je startscherm plaatst, waarmee je bijvoorbeeld kunt zien of je nieuwe e-mails hebt. Met de widget van de Mijn Simyo app zie je in één oogopslag de status van je bel- en internetbundel. Met thema’s verander je het uiterlijk van Android, zodat jouw smartphone er uniek uitziet. Het grote app-aanbod voor Android is ook een reden waarom veel mensen voor een Android-telefoon kiezen.

Userinterfaces van fabrikanten

TouchWiz userinterface screenshotAndroid staat dan wel op bijna elke smartphone, maar niet elke Android-telefoon werkt hetzelfde. Dat komt omdat fabrikanten vaak een eigen userinterface op Android installeren. Hiermee willen ze zich onderscheiden van de concurrentie. Voorbeelden van userinterfaces zijn TouchWiz van Samsung en Sense van HTC. Dankzij deze userinterfaces ziet Android er op Samsung- en HTC-telefoons verschillend uit.

Het voordeel van een userinterface is dat Android er uitgebreider door wordt. Fabrikanten voegen eigen slimmigheidjes toe aan het besturingssysteem. Op het scherm van de Galaxy Note-smartphones van Samsung kun je bijvoorbeeld aantekeningen maken met de meegeleverde Stylus-pen. Deze toevoeging werkt alleen op Galaxy Note-smartphones. Je kunt met dezelfde Stylus-pen wel aantekeningen proberen te maken op een HTC-telefoon, maar dat lukt je dan echt niet.

Stock AndroidUserinterfaces hebben ook een nadeel. Je smartphone werkt door de userinterface soms minder snel dan een telefoon die op een standaard versie van Android draait. Dit is de userinterface die Google zelf heeft ontworpen om de optimale prestaties uit een Android-telefoon te halen. Telefoons als de Motorola Moto G en de Nexus-smartphones van Google hebben die standaard Android-versie. In hun prijssegment onderscheiden deze smartphones zich met hun goede prestaties.

De Android 5.0 update

Android 5.0 Lollipop is sinds 3 november 2014 beschikbaar. Voor fabrikanten was dit het startsein om hun eigen userinterface geschikt te maken voor het nieuwe besturingssysteem. Volgens Google heeft inmiddels 1,6% van alle Android-telefoons de Android 5.0 Lollipop-update geïnstalleerd.

Er is heel wat veranderd aan het besturingssysteem. Het nieuwe ontwerp van de userinterface zorgt ervoor dat Android er opeens heel anders uit ziet. Gelukkig is het niet alleen maar uiterlijke schijn, want Android 5.0 Lollipop is ook onder de motorkap verbeterd.

Nieuw design

GoogleMaterial Design heeft voor het nieuwe design een term bedacht: ‘Material Design’. Een voorbeeld van Material Design is de vernieuwde bel-app. Hiermee kun je net als bij vorige Android-versies door je contacten scrollen. Het grote verschil is dat de dialer-pictogram nu altijd rechtsonder, als een extra laag in je scherm, boven je contacten blijft ‘drijven’. Als je hierop klikt, kun je direct een nummer intoetsen. Dankzij dit soort handigheidjes van Material Design werkt Android makkelijker en sneller.

Nieuwe functies

Er zijn veel bestaande onderdelen verbeterd en er zijn nieuwe functionaliteiten toegevoegd. De belangrijkste vernieuwing is misschien wel de komst van de lockscreen-notificaties. Hiermee zie je op het vergrendelscherm of je een WhatsApp-bericht of e-mail hebt ontvangen. Google heeft dit een beetje afgekeken van iOS, het besturingssysteem voor smartphones van Apple. De iPhone heeft al langer deze lockscreen-notificaties.

Android 5.0 Lollipop heeft meer nieuwe slimmigheidjes, zoals het toevoegen van gastaccounts. Zo kun je je telefoon met een gerust hart aan je moeder geven, zonder dat zij je foto’s van een uit de hand gelopen feestje te zien krijgt. Je kunt namelijk zelf instellen welke apps je beschikbaar stelt voor de gastaccounts.

Een andere slimme toevoeging is Project Volta. Met Project Volta gaat je smartphone langer mee op één batterijlading. Verleng de batterijduur van je smartphone verder door deze tips toe te passen, zodat je telefoon nooit meer uit gaat als je hem nét nodig hebt.

Privacy en beveiliging

Je smartphone is beter beveiligd dan bij vorige Android-versies. De data op je smartphone is automatisch versleuteld. Bij diefstal is de data hierdoor in veel gevallen onbruikbaar, omdat het eerst nog ontcijferd moet worden. Bovendien is je smartphone met de nieuwe Android-versie nóg beter beschermd tegen virussen.

Een handige toevoeging aan het beveiligingssysteem is Android Smart Lock. Hiermee kun je vooraf geselecteerde veilige zones instellen. Denk hierbij aan je huis of kantoor. Op die locaties hoef je niet telkens een wachtwoord in te voeren om je smartphone te ontgrendelen. Aan de hand van je locatie weet je smartphone dat je in zo’n veilige omgeving bent. Je bepaalt uiteraard zelf of je Smart Lock gebruikt.

Jouw smartphone updaten naar Android 5.0 Lollipop

Welke telefoons hebben het al?

Omdat bijna elke fabrikant een eigen userinterface heeft, hebben ze vaak wat tijd nodig om de nieuwe Android-versie geschikt te maken voor hun smartphones. De meeste Samsung- en HTC-telefoons hebben dus nog geen 5.0 Lollipop, maar een Nexus of een Motorola in veel gevallen wel. Dit komt omdat Samsung en HTC hun eigen userinterfaces hebben en de Nexus- en Motorola-smartphones de standaard userinterface van Google gebruiken. Inmiddels is Android 5.0 Lollipop wél beschikbaar voor de Samsung Galaxy S5 en de HTC One M8, maar nog niet voor de goedkopere smartphones van Samsung en HTC.

Hoe te updaten?

De update naar 5.0 Lollipop is ongeveer 400 MB groot. Je kunt zelf controleren of de update voor jouw smartphone beschikbaar is. Ga in je smartphone naar ‘Instellingen’ en druk dan op ‘Toestelinfo’. Hier klik je op ‘Nu bijwerken’. Is er een update beschikbaar? Download deze dan via de wifi. Anders is het zonde van je databundel! In sommige gevallen kan het zijn dat jouw smartphone niet geschikt is voor de Android 5.0 Lollipop-update.

Updaten, een slimme keuze

Simyo slim bezigJe doet er verstandig aan om je telefoon te updaten naar Android 5.0 Lollipop. Alleen dan is je smartphone veiliger, completer en sneller dan ooit. Check je smartphone dus regelmatig voor nieuwe Android-updates.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.