.

Opgeruimd staat netjes. Doe de 100-dingen-uitdaging!
Terug naar overzicht
9,425x gelezen

Vorig jaar schreven we al over drie ontrommelaars. ‘Hoe minder spullen, hoe meer rust,’ is het motto. Met minder rommel om je heen heb je niet alleen meer ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Als dat je als muziek in de oren klinkt en je zelf ook wil ontrommelen, hoe pak je dat dan goed aan? Waar begin je en hoe bepaal je wat genoeg spullen zijn? De Amerikaan Dave Bruno raakte zo in de ban van het leven met minder, dat hij er een boek over schreef: The 100 Thing Challenge.

Het boek sloeg aan en de 100-dingen-uitdaging begon een eigen leven te leiden. Inmiddels zijn er ontzettend veel artikelen geschreven door mensen die de uitdaging aan zijn gegaan om hun overdaad aan bezittingen zo ver mogelijk terug te brengen. Natuurlijk is het getal 100 in zichzelf niet belangrijk of magisch, maar wel een mooi rond getal en een pittig doel. Probeer eens in te schatten hoeveel bezittingen jij hebt. Zit je al rond de honderd, of gaat het meer richting duizend?

Natuurlijk mag je je eigen regels maken. De uitdaging heeft niet als doel om je de kleine pleziertjes in het leven af te nemen of je steeds meer afhankelijk te maken van andere mensen. Het idee is dat het je inzicht geeft in wat je écht nodig hebt en wat voor jou genoeg is. Daarnaast bespaart simpeler leven je vaak veel stress en geeft het je de rust om je te focussen op de dingen die er echt toe doen.

Heb je zin om jezelf uit te dagen en kan je huis wel een opruimbeurt gebruiken? Zo begin je:

1. Stel jezelf een doel
Als je eens snel probeert te tellen hoeveel bezittingen je hebt, kom je er waarschijnlijk achter dat leven met maar 100 dingen erg veel weggooi-discipline vraagt. Stel jezelf een realistisch doel en bedenk naar welk getal je toe zou willen werken.

2. Breng je spullen in kaart
Om te weten hoeveel bezittingen je hebt en hoeveel je er kwijt moet zien te raken, is het handig om eerst alles goed in kaart te brengen. Maak een lijst van je spullen. Hierbij loop je meteen tegen moeilijke beslissingen aan. Telt een paar sokken als één bezitting of twee? En hoort de oplader bij je telefoon of zie je dat als los ding? Jij bent de baas.

3. Markeer alles dat je echt wil houden
Ga je lijst langs en zet een sterretje bij de spullen die je zeker weten wil houden. Je paspoort of je laptop gooi je natuurlijk niet weg, maar ook een cadeau van je partner of andere spullen met emotionele waarde horen hier misschien bij. Markeer daarna alles waar je over twijfelt. Wat er dan overblijft is een lijst met spullen waarvan je het meeste weg kunt doen.

4. Bedenk wat je met je overbodige spullen doet
Je kunt alles in één keer naar de vuilstort brengen, maar sommige spullen zijn misschien nog geld waard en kun je verkopen. Ook zitten er vast wel wat bezittingen bij waar je vrienden of goede doelen blij mee kunt maken. Wees creatief, maar zorg dat je er zelf vanaf bent!

5. Bedenk hoe je omgaat met nieuwe spullen
Als je dan op 100 bezittingen bent uitgekomen, moet je nog bedenken wat je doet als er nieuwe spullen bij komen. Krijg je een cadeau? Dan zal er waarschijnlijk iets anders moeten verdwijnen. Koop je nieuwe schoenen? Doe dan een oud paar weg. De meeste boodschappen als eten en drinken of deodorant hoef je misschien niet mee te tellen, maar hoe ga je om met gebruiksvoorwerpen die wat langer meegaan?

6. Wees ook weer niet te streng voor jezelf
De uitdaging is bedoeld om je te helpen een opgeruimder leven te leiden, maar vooral om te focussen op de dingen die van waarde voor je zijn. En als het belangrijk voor je is om een gigantische boekenkast vol boeken te hebben, dan is het onzin om die allemaal weg te doen. Toch kun je je afvragen: als je iets twaalf maanden of langer niet hebt gebruikt, is het dan de moeite waard om er aan vast te blijven houden?

Als je tevreden bent met het resultaat kan je misschien nog wel een stap verder gaan. Alleen jij kunt bepalen wat je nodig hebt, maar de kans is groot dat je makkelijk met wat minder toe kan dan je nu hebt. Wat denk je? Lukt het jou om je bezittingen te minimaliseren?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.