.

Terug naar overzicht
7,800x gelezen

Heb je na de Nokia-challenge je smartphone méteen vervangen door een ouderwetse gsm? Nee? Ik ook niet. Toch heb ik soms meer dan genoeg van mijn telefoon. Daarom ga ik op zoek naar een betere balans. Uitdaging één: een week lang géén foto’s maken.

Tienduizenden foto’s

Daar gaan we: hoeveel foto’s heb jij op je telefoon? En op die oude smartphone in de keukenla? En je computer? Instagram? Facebookpagina? We uploaden wereldwijd zo’n 200.000 foto’s op Facebook - per minuut. Om maar even een voorbeeld te geven. Wát doe je ermee? Niet alleen wordt de digitale foto berg hoger en hoger, ook merk ik dat mijn bordje stomende pasta regelmatig koud wordt omdat ik er eerst een foto van wil maken. En hoe vaak zie jij een concert door het schermpje van je telefoon, terwijl je met je snufferd voor het podium staat? (Of, nog erger, iemand anders vóór jou houdt de hele tijd een telefoon in je gezicht. Grrr…)

Tijd voor minder foto’s?

Vroeger waren foto’s een belangrijk moment. Voor de jaarlijkse schoolfoto deed je je beste pakje aan en ging je eerst naar de kapper. Nu maken we de hele dag door foto’s: van onszelf (selfie!), je ontbijt, de kat, hond, naam op een koffiebeker, zonsondergangen, voeten in het zand… Een week lang geen foto’s maken – hoe moeilijk kan het zijn? Nou, dat viel tegen: kijk mam, ik heb een stoofpotje gemaakt, ik stuur je even een foto! Mijn fiets is omgevallen, heb ik weer, even een foto maken om te klagen op Facebook. Ik ga sporten, dit moet gedeeld worden, laat ik een foto maken van mijn sportschoenen...  - en zo ging het de hele week door.

Maar de keren dat ik geen foto van mijn ‘latte-art’ cappuccino maakte, hoefde ik ’t plaatje ook niet meteen de wereld in te slingeren via Facebook of Instagram én was ik daarna niet afgeleid door binnenkomende reacties. Helemaal nooit meer foto’s maken lijkt mij zonde. Persoonlijk vind ik constant een goede camera bij me dragen ook een voordeel van dit tijdperk: onverwachts kun je de mooiste kiekjes schieten. Maar, hoe ga je slím om met deze handigheid? 

Rondkijken

5 slimme tips om je foto's te organiseren

1.Ga een week ‘cold turkey’. Zo zie je in wat wél een foto waard is. Wis dagelijks onzinnige foto’s die je niet wil bewaren, zo houd je overzicht.

2.Denk ook hoe je jouw tijd wil besteden: soms is ‘live’ genieten van je koffie misschien leuker dan er een foto van op Instagram zetten.

3.Gooi je foto’s regelmatig in een Dropbox, iCloud, of Google Photo (deze laatste is volgens sommigen hét fotoprogramma van dit moment). Zo heb je in ieder geval een back-up als je telefoon het begeeft.

4.Organiseer je foto back-up in mapjes. Jaartallen, speciale dagen (Kerstmis, oud en nieuw) en maak ook meteen een mapje ‘Afdrukken’ aan.

5.Laat echt mooie foto’s afdrukken, want je raakt ze een keer kwijt. Hang ze op de koelkast of een prikbord, zo heb je een mooie verzameling herinneringen bij elkaar. Of laat een mooi digitaal album maken van een vakantie of andere bijzondere gebeurtenis.

Hoeveel foto’s maak jij? En vraag je je weleens af wat je met ál die foto’s aan moet? Of heb je een andere goede organiseer-tip? Deel ze hieronder!

Geen_Foto's

Sanny Visser is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren en boodschappen doen op de markt. Naast het testen van bespaar-apps duikt ze voor Simyo ook in andere telefoonvraagstukken.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.