.

Terug naar overzicht
18,406x gelezen

Vind jij het stiekem ook vervelend als tafelgenoten tijdens het eten constant zijn afgeleid door hun telefoon? Ik had er genoeg van en besloot maatregelen te nemen: een week lang geen telefoon op tafel. Gesprekspartners móesten meedoen. Kwam dit de sfeer ten goede?

“Nee, ja, ik luister wel hoor”

Regelmatig gebeurt het: een tafelgenoot kijkt opeens met een half oog naar zijn telefoon terwijl je nog middenin een verhaal zit. “Nee, ja, praat maar door, ik luister wel hoor!” Natuurlijk. Terwijl je tegelijkertijd je Facebook-reacties bekijkt of met iemand anders in een Whatsapp-gesprek verwikkeld zit. De één vindt het ronduit onbeleefd, de ander heeft er een minder gepeperde mening over. Bewezen is dat mensen meer afstand tussen elkaar voelen, zelfs als mobieltjes ómgekeerd op tafel liggen. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als iedereen zijn telefoon wegdoet. Komt er meer diepgang? Ik heb nu een goede reden: een experiment voor Simyo. Alles voor de wetenschap dus!

Omgangsvormen: hoe heurt het?

Voorafgaand aan dit experiment dacht ik: wat zijn de ‘correcte’ omgangsvormen omtrent dit onderwerp eigenlijk? Waar vroeger iedereen precies wist wat wel en niet kon, tasten we nu regelmatig in het duister. Helemaal als het om moderne techniek gaat. Gelukkig is etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema – die voor dagblad Trouw etiquettevragen beantwoordt - heel duidelijk. Zoals in haar antwoord naar een brievenschrijfster over telefoongebruik in gezelschap. Herkenbaar: je zit met mensen gezellig te kletsen en opeens neemt iemand zijn telefoon op en begint een luid gesprek aan tafel. Volgens Beatrijs behoorlijk ongepast: “Mensen die in gezelschap verkeren zouden niet moeten bellen en ook geen berichtjes moeten lezen of versturen. Telefoontjes of berichtjes hebben geen prioriteit boven lopende gesprekken, dus ze hoeven niet geaccepteerd te worden. Tenzij het heel dringend is.”

He_Ik_Luister

Lastig om te vragen

Ik sta volledig in mijn recht tijdens dit experiment dus, dat blijkt. Toch kan het ongemakkelijk aanvoelen om anderen te vragen hun telefoon in hun tas te laten, ondanks dat veel mensen zich er aan storen. Bij de IKEA in Taiwan hebben ze daarom iets grappigs bedacht: een interactieve tafel waar je alleen de gezamenlijke ‘hotpot’ (een soort fonduepan) kunt verwarmen als alle telefoons in de bak onder de hotpot worden gelegd. Pakt één persoon een telefoon eruit, dan wordt de hotpot minder heet. Benieuwd wat de groep belangrijker vindt: het eten of de telefoon? Bekijk het filmpje hier.

Het experiment!

“Jongens, graag alle telefoons van tafel, ik ben bezig met een experiment.” Stiekem vond ik het best lekker dat ik het nu een keer kon vragen onder het mom ‘experiment’. Meteen stopten mijn vriendinnen de telefoons weg, terwijl ze normaal pontificaal op tafel lagen en gesprekken regelmatig onderbroken werden door berichtjes. Maar, dan verschijnt het eten. De drang om er een van foto te maken is bij één vriendin te groot. Ze zwicht. Toch gebeurt er daarna iets opmerkelijks: we hebben een best wel diep gesprek en het voelt knusser dan anders. Zou het dan toch? Een andere vriendin laat tijdens de koffie haar telefoon in de tas, maar helaas piept deze wel af en toe om aandacht. Eenmaal thuis aan tafel las ik ook een schermvrij-uurtje in tijdens het eten. Dit wordt zonder mokken door De Man (alias iPad-verslaafde) geaccepteerd, eureka!

4 tips voor een telefoonvrij etentje

Best een verademing, deze week. Uit onderzoek van Simyo blijkt ook dat bellen tijdens het eten hoog in de top tien ‘Telefoongedrag waar Nederland genoeg van heeft’ staat: namelijk op vijf. Toch is anderen vragen hun telefoon weg te leggen best lastig. Deze tips helpen wellicht:

  1. Doe aan ‘Phone Stacking’, overgewaaid uit de VS: leg vooraf aan het etentje allemaal de telefoons bij elkaar in één pot. Wie als eerste zijn telefoon eruit pakt moet de rekening betalen. Kondig het aan als een ‘nieuwe trend’ uit Amerika, dan wil vast iedereen meedoen.
  2. Vertel aan je gesprekspartner(s) dat je zelf probeert minder op je telefoon te kijken. Grote kans dat de rest spontaan besluit om mee te doen.
  3. Heb je een gezin en wil je eten zonder piepjes? Trek de stekker van je internetverbinding eruit. Het is wat radicaal (en ouders moeten dus ook meedoen!) maar wel effectief.
  4. IKEA kwam vorig jaar met een placemat met hierop een speciaal zakje voor je smartphone. Zo zijn de telefoons in ieder geval uit het zicht. Deze is niet meer te koop, maar kun je natuurlijk ook zelf maken (of vraag iemand die handig is met de naaimachine).

blog_2_klein (1)

Nog een laatste tip

Geef je tafelgenoten een extra goede reden om telefoons niet op tafel te leggen als je lekker op een terrasje zit. Volgens cijfers van overheid (van juni vorig jaar) werden er in dat kwartaal bijna 3.000 telefoons gestolen, en daar gaat het bij zo’n 10% om straatroof. In de zomer zijn terrasjes populaire plekken om smartphones van tafel te graaien.

Positieve draai

Pizzabedrijf Dolmio gaf letterlijk een positieve draai aan het ‘probleem’ met deze geweldige pepermolen. Niet zomaar een pepermolen, maar eentje waarmee je met één draai verse peper alle apparaten uitschakelt. Inclusief de wifi-verbinding. Dit alles om gezinnen weer samen te brengen aan tafel. Helaas is de pepermolen nog niet te koop, maar dat kan niet lang meer duren.

Vind jij het storend als vrienden op hun telefoon kijken als je met ze hebt afgesproken?

Sanny Visser is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren en boodschappen doen op de markt. Voor Simyo duikt ze in allerlei telefoonvraagstukken.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.