Simyo examen tips

Op zoek naar examen tips? De beste apps en sites uitgelicht

Slimme tips

In welk jaar riep president Kennedy “Ich bin ein Berliner”? Wat is het verschil tussen een monopolie en oligopolie? En hoe reken je door middel van de Stelling van Pythagoras de lengte van een schuine zijde uit? Het zijn stuk voor stuk vragen die de komende week misschien gesteld worden. Vandaag beginnen namelijk de schoolexamens voor vmbo, havo en vwo, de laatste loodjes van de middelbare school. Een aantal apps en sites met examen tips zorgen ervoor dat deze loodjes wat minder zwaar wegen!

examen tips SimyoNu denk je misschien: leidt een telefoon tijdens het leren niet af? Ja, dat kan. Toch zijn er apps en sites die ervoor zorgen dat een smartphone tijdens de examenperiode een goede assistent is. En nee, dan hebben we het natuurlijk niet over hulp bij het spieken ;-).

De beste examen-apps

Voor de examen tips van dit jaar beginnen we met een paar handige apps die scholieren helpen tijdens hun examenperiode. Deze apps zijn te downloaden via de Apple App Store en Google Play Store.

Class Timetable: voor een duidelijke planning voor het ‘blokken’

examen tipsDe examenperiode duurt twee weken. In die periode moet je kind al gauw voor een vak of zeven examen doen. Dat ís nogal wat! Zie dan maar eens overzicht te houden in waar je nog voor moet leren. Een app als Class Timetable helpt je kind daarbij. Hiermee maak je samen met je kind een planning voor het laatste leerwerk voor de aankomende examens. Zo weet hij precies wanneer ‘ie voor welk vak bezig is. Lekker duidelijk!

Self Control: een steuntje in de rug voor het weerstaan van verleidingen

examen tips self controlEén van de handigste examen tips is misschien wel deze app. Waarom? Zelf snap je misschien ook wel dat het veel leuker is om met vrienden te chatten dan om te ‘blokken’. Met een telefoon in de buurt ligt deze verleiding snel op de loer. Deze verleidingen verdwijnen met de app Self Control. Hiermee verandert een smartphone in een klassieke mobiele telefoon waarmee je alleen kunt bellen en sms’en. Apps zijn dan tijdelijk dus niet te gebruiken.

De officiële Eindexamen-app: ook voor informatie achteraf

Een andere handige app is de officiële Eindexamen-app. Hiermee zie je op welke dag welk examen is. Na een examen zijn via deze app de antwoorden terug te vinden. Je kind weet dan of een examen goed of slecht ging en dat neemt stress en onzekerheid weg. Zo kan de eindexamenkandidaat dat examen écht achter zich laten en zich ontspannen focussen op het volgende examen.

Handige websites

Naast apps zijn er ook een aantal websites die helpen met de examenvoorbereiding. Deze sites werken niet alleen op de computer, maar kun je ook op je smartphone bekijken.

Eindexamendoen.nl: alle leerstof en leertips per examen op een rijtje

examen tipsOp deze website vindt je kind per examenvak bruikbare leerstof en examen tips. Hier zijn niet alleen informatieve samenvattingen te vinden, ook kunnen scholieren oefenvragen beantwoorden. Daarnaast geeft deze site in een paar video’s tips over het ‘overleven’ van de examenperiode. Zo is er bijvoorbeeld een video over het examendieet. Hierin vertelt een diëtiste van welk voedsel je lang energie hebt. Ideaal om een ‘powerontbijt’ samen te stellen waardoor je lang je concentratie vasthoudt.

Questbase.com: ideaal om jezelf te overhoren

examen tips overhorenEén van de andere handige examen tips is de website Questbase.com. Op basis van de samenvattingen van eindexamendoen.nl kan je kind zichzelf op deze website overhoren. Questbase is een site waarmee je een quiz of vragenlijst kunt maken. Deze is vervolgens ook te delen met anderen. Zo helpt je kind niet alleen zichzelf, maar ook zijn klasgenoten!

Ontspanning, misschien net zo belangrijk als goed leren?

examen tips ontspanningNaast alle examen tips hebben we nog één laatste suggestie. Tijdens de examenperiode hoeft de boog van je kind niet altijd gespannen te zijn. Want daar gaat ‘ie niet altijd beter van presteren. Ontspanning is voor sommige kinderen misschien zelfs net zo belangrijk als goed studeren. Misschien herinner je het je nog wel van vroeger: was jij ook niet superzenuwachtig voor een bepaald examen?

Zonder na te denken een film of serie kijken is dan vaak ideaal om te ontspannen. Dit kan onder andere met Netflix of Play van KPN. Deze apps hebben een groot aanbod van on demand films en series. Mooi meegenomen: de apps zijn de eerste maand gratis. Bovendien kun jij, zodra je kind weer aan het leren slaat, zelf iets kijken! Tip: doe dit alleen via wifi om te besparen op je Sim Only internetbundel!

Succes, hopelijk kan bij jou over een paar weken de vlag uit met daaraan een rugtas!

Discussie