.

Terug naar overzicht
10,053x gelezen

Misschien ga je nog een weekje wintersporten, maar voor veel mensen lijkt de vakantieperiode erg ver weg. Toch kan het lonen om nu al na te denken over waar je heen wil. Vliegtuigmaatschappijen gebruiken vaak flexibele prijzen voor hun tickets. Dat betekent dat voor sommige bestemmingen de vliegtickets een stuk goedkoper zijn als je al ver van tevoren boekt. We schreven laatst al over vroegboekkortingen. Hoe kun je verder zorgen dat je altijd zo veel mogelijk bespaart op je vlucht?

Vroeg begonnen, veel gewonnen

Vliegticketvergelijker Skyscanner onderzocht de 250 miljoen geboekte tickets van de afgelopen drie jaar om te bepalen wat de beste tijd is om een vlucht te boeken. Handig! Wat blijkt? Gemiddeld genomen zijn tickets 8 weken van tevoren het goedkoopst, maar wil je naar Bangkok of Curaçao, dan kun je het beste al 30 weken vooraf een ticket boeken. Voor New York is dit 17 weken. Wil je dus in juli de oceaan oversteken voor een vakantie in de VS, dan ben je waarschijnlijk het goedkoopst uit als je deze week al boekt.

Ook handig is het overzicht van duurste maanden om in te reizen. Voor de meeste bestemmingen is dat juli, maar Londen kost je juist in september het meest. Het hele overzicht van Skyscanner vind je hier.

Haastige spoed is zelden goed

Een andere slimme truc om te besparen op je vliegtickets, is flexibel zijn in de datum en bestemming. Soms is een terugvlucht van een dag eerder zomaar de helft van de prijs, of kan je het beste juist een dag eerder vertrekken om een stuk goedkoper uit te zijn. Als je na een weekendtrip op maandag of dinsdag terug kan vliegen, betaal je waarschijnlijk minder dan wanneer je op zondag weer naar huis gaat.

Ben je juist minder flexibel in je vertrekdatum? Probeer dan flexibel te zijn in je bestemming. Veel vliegticketzoekers hebben een optie om ‘overal’ in te vullen bij de bestemming. Als het je niet uitmaakt waar je heen gaat, is dit erg leuk om uit te proberen. Misschien zou je zelf nooit gedacht hebben aan een vakantie naar Namibië, maar zit je voor een speldenprik in het vliegtuig naar de prachtige Skeleton Coast!

Alle wegen leiden naar Rome

Soms is een retourtje bij één luchtvaartmaatschappij duurder dan twee enkeltjes bij verschillende maatschappijen. Zeker als je het niet erg vindt op de terugreis van een ander vliegveld te vertrekken. Misschien vlieg je dan op Barcelona en reis je langs de prachtige kust naar het zuiden om vanuit Valencia terug te vliegen. Ook terugvliegen naar Eindhoven in plaats van Amsterdam of andersom kan soms een hoop schelen.

Vergelijkingssites als Skyscanner, Kayak en WTC hebben de mogelijkheid te zoeken naar vluchten van andere vliegvelden in de buurt van je bestemming.

Die het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best

Nog een slimme tip: hou de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen en vergelijkingssites in de gaten. Regelmatig zitten hier aanbiedingen of kortingscodes in die alleen bedoeld zijn voor lezers. Zeker voor last-minutes is dit een goede bron van informatie. Let daarbij vooral goed op dinsdagmiddag, dat is de dag dat luchtvaartmaatschappijen weten of de weekendvluchten vol zitten of dat er nog wat stoelen gevuld moeten worden.

In het land der blinden is éénoog koning

Over de flexibele prijzen van airliners doen ook veel spookverhalen de ronde. Zo zouden ze op hun websites het klikgedrag van bezoekers in de gaten houden en de prijzen omhooggooien als je meerdere keren achter elkaar op dezelfde vlucht zoekt. Om er helemaal zeker van te zijn dat dit jou niet gebeurt, kun je met verschillende browsers zoeken en boeken of je cookies tussendoor wissen. De maatschappijen zeggen zelf de prijzen niet op individueel zoekgedrag aan te passen. Wel zeggen ze dat de prijzen aan marktwerking onderhevig zijn, dus hoe meer mensen tickets naar een bestemming zoeken, hoe hoger de prijs zal zijn.

Met deze vijf tips kun je een hoop besparen op je vlucht, en hoe vroeger geboekt hoe langer de voorpret! Heb jij nog andere tips om slim te besparen op je vliegreis?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.