.

Terug naar overzicht
29,915x gelezen

Water is er in Nederland in overvloed. Maar altijd stromend - warm! - water in huis tot onze beschikking hebben, dát kost energie en geld. Gelukkig is (warm) water besparen helemaal niet zo lastig. Daarom ging Sanny op onderzoek uit: hoe was je kleding zuiniger? Moet je vaat nou vooraf spoelen, of niet? En hoe vaak moeten we onder de douche?

Eén procent water

Wist je dat maar één procent van ál het water op aarde geschikt is om te gebruiken in huis? Deze hoeveelheid is ook nog eens bijzonder onhandig verdeeld: wij in Nederland hebben genoeg, terwijl veel gebieden elke druppel moeten koesteren. Iets om over na te denken, als ik de kraan per ongeluk laat lopen tijdens het tandenpoetsen. Zonder stromend water ben ik namelijk behoorlijk onbeholpen: douchen, tandenpoetsen, handen wassen, de wc doorspoelen, groente schoonmaken, drinken, koken, kleding wassen, een lekker sopje…

Toch ben ik benieuwd: aan hoeveel water heb ik genoeg? En hoe bespaar ik makkelijk een paar tientjes op je energierekening? Ik nam de proef op de som en probeerde een week lang minder water te gebruiken.

Elke dag onder de douche?

Laten we één ding vooropstellen: je moet je elke dag op bepaalde plekken wássen. Maar van top tot teen onder de hete douche? Dermatologen zijn over het algemeen geen fan. Wanneer je je héle lichaam regelmatig met zeep wast wordt je huid wel schoon, maar ook letterlijk ‘ontvet’. Hierdoor kun je een droge huid krijgen; dit voelt ongemakkelijk aan en kan zelfs kloofjes veroorzaken. Daarom is niet te heet douchen én zeep alleen op de broodnodige plekken gebruiken, het algemene advies van de dermatologen aangesloten bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Die douche kan dus een paar graadjes lager, hoewel dit een persoonlijke keuze blijft natuurlijk.

Kleine wasjes, grote wasjes… doe maar op het ecoprogramma!

Even de feiten op een rij: wassen op 60 graden kost je aan elektriciteit vier keer zoveel als wassen op 15 graden (0,21 cent per wasbeurt, tegenover 0,05 cent), aldus de Consumentenbond. Toegegeven: sommige dingen moet je op 60 graden wassen om ze hygiënisch schoon te krijgen. Denk hierbij aan vaatdoeken, theedoeken, vieze babykleertjes en handdoeken. Maak ook regelmatig met een beetje kokend water het zeepbakje schoon: bacteriën zijn dol op zeepresten.

Maar voor shirtjes, spijkerbroeken en dingen zonder hardnekkige vlekken is 15 graden voldoende. Heeft je wasmachine een ecoprogramma? Dat gebruikt meestal minder water en wast op lagere temperatuur. Het vergt wel wat geduld: sommige ecoprogramma’s nemen drie uur de tijd.

1

De vaatwasser: het laatste woord over voorspoelen

Onlangs schreef de nrc.next een artikel over de vaatwasser: het was het best gelezen verhaal van die week. Wie heeft er niet regelmatig discussie over het wel of niet vooraf spoelen? Je gebruikt een hoop water door dit te doen, maar is het nodig? Hier gaan we, voor eens en altijd: voorspoelen is niet nodig. Alles wat je eraf kunt afschrapen met je mes hoort niet thuis in de vaatwasser (denk aan restjes eten en eierschilletjes), maar met voorspoelen verspil je water, want dit doet je vaatwasser óók. Zo, en nu de rest van het huis overtuigen dat voorspoelen voorgoed verleden tijd is.

Wil je water besparen? Vijf tips:

  • We douchen nu gemiddeld acht minuten per dag en gebruiken dan 63 liter (!) water. Hang een klokje in de douche: douche niet langer dan vijf minuten en niet te heet. Of douche om de dag en gebruik tussendoor de wastafel. Neem ook een waterbesparende douchekop.
  • Was als het even kan op 15 of 30 graden. Alleen echt vuile was moet op 60 graden. Gebruik een ecoprogramma als je wasmachine dit heeft.
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
  • Spoel je toilet bij een ‘kleine’ boodschap altijd door met de kleine knop, zo gebruik je minder water.
  • Spoel je vaat niet vooraf als je een vaatwasser hebt: schraap alleen losliggende restjes van je serviesgoed.

2

Wat bespaar je?

  • Vier keer per week op 40 graden wassen kost zo’n € 30 per jaar. Verlaag je dit naar 15 graden, dan bespaar moeiteloos 20 euro per jaar. Dit gaat echt optellen als je vaker dan vier keer per week wast. Jonge kinderen, iemand?
  • Vijf minuten douchen met een spaardouche kost 0,12 cent per keer, met een gewone douchekop 0,20 cent en met een luxe (stort) douche zo’n 0,38 cent. Voor tien minuten douchen geldt telkens het dubbele. Voor een jaar lang elke dag tien minuten onder de gewone douche, ben je dus € 145 kwijt. Kies je voor elke dag douchen, maar vijf minuten in plaats van tien én een spaardouche, dan kost dit € 43 op jaarbasis. Je bespaart dus € 100! Zie ook deze website.

Het vergt wat bewustzijn, maar dan is water besparen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wil jij ook water besparen?

Sanny Visser is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren en boodschappen doen op de markt. Naast het testen van bespaar-apps duikt ze voor Simyo ook in andere (telefoon)vraagstukken.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.