.

Terug naar overzicht
10,275x gelezen

‘Samsung komt met de dunste telefoon ever!’ ‘De iPhone6 is té dun: hij buigt in je broekzak!’ Als je de nieuwsberichten moet geloven duurt de strijd om de dunste telefoon immer voort. Maar, hoe kan het eigenlijk dat telefoons steeds dunner worden? Wat wordt er voor opgeofferd? En: hoe dun kunnen telefoons worden?

5.9 mm of 6.9 mm?

Loop jij nog rond met een telefoon van 7.6 mm dik? Zoals de iPhone 5? Als je de grote smartphone fabrikanten moet geloven is dit hópeloos ouderwets. Binnenkort komt Samsung met ‘hun dunste telefoon ooit’, en die is niet 6.9 mm, niet 6 mm, maar nee: een luttele 5.9 mm dik. Ongekend! En wie de nieuwste ontwikkelingen in smartphone-land een beetje volgt, heeft vast het gerucht over de toekomstige iPhone 7 vernomen: dit model heeft waarschijnlijk geen aansluiting meer voor je koptelefoon of oortjes. Tja, zo’n gapend gat – een aansluiting die al sinds de eerste walkman onveranderd lijkt – past niet bij het super dunne model dat Apple ongetwijfeld gaat uitbrengen. Hoe alle koptelefoon- en oortjesfabrikanten straks omgaan met deze ontwikkeling is voorlopig een vraagteken. Apple brengt vast zélf een bijpassende koptelefoon uit. Met Bluetooth wellicht?

‘De batterij moet eraan geloven’

Dunner is dus de norm. Maar, als de telefoon dunner en dunner wordt, gaat dat ten koste van iets anders. Wát dat is, daar wil technologiejournalist Dennis de Vries van Draadbreuk, wel een boekje over opendoen. Maar eerst vragen we hem hoe het toch kan, die telkens dunner wordende telefoontjes? “Innovaties in hardware – dat zijn dingen zoals chips en processors – zorgen ervoor dat deze onderdelen steeds kleiner worden, en tegelijkertijd méér kunnen.” Tot zover geen compromissen dus. “Maar, dit gaat wél ten koste van de batterijduur. Accu’s die een paar dagen meegaan kunnen we namelijk nog niet superdun maken, helaas. Veel mensen nemen genoegen met een smartphone waarvan de batterij nog binnen een dag leeg is, en hebben dus toch liever een nóg dunnere telefoon.”

Functioneel, of mooi?

Wat is dan belangrijker: een mooie dunne telefoon, of eentje waarvan je niet telkens de batterij hoeft op te laden? Dennis: “Het is soms ironisch: Apple brengt de iPhone 6 uit, dunner dan ooit, maar kwam even later met een speciaal ‘batterijhoesje’, zodat de batterij langer meeging. Hier werd je telefoon wél weer een stuk dikker van. Ik denk dan; zorg gewoon voor een betere batterij, ondanks dat de telefoon dan een paar millimeter dikker is. Kijk, een paar jaar geleden was het dunner worden echt functioneel. Telefoons waren log en zwaar. Maar inmiddels vraag ik me af of het iets uitmaakt, die halve millimeter.”

Wat is dun genoeg?

Uiteindelijk denkt Dennis dat we binnenkort een beetje genezen zijn van deze hang naar dun. Dan kiezen we liever voor een smartphone met goede batterij en bijvoorbeeld een top camera – en dan maar iets dikker. Krijgen we niet van die futuristische telefoons van dun glas, zoals je vaak in sciencefiction films ziet? “Wie weet, maar ik denk dat het nog wel een jaar of vijf à tien duurt voordat we geen smartphone meer hebben, maar misschien een bril of horloge. In combinatie met flinterdunne, oprolbare schermpjes bijvoorbeeld.”

Toekomstmuziek dus, hoewel veel trendwatchers het met Dennis eens zijn. Hoe luidt de algemene voorspelling? Opvouwbare, dunnere schermen, aan twee kanten te bekijken én misschien wel met 3D beeld – met een beetje ‘geluk’ al over vijf jaar in je broekzak.

Kan jij niet wachten? Of interesseert de dikte van je telefoon je eigenlijk niet?

Simyo_blog

Wij vonden het tijd om eens wat dieper in de techniek rondom smartphones en gadgets te duiken. Daarom stellen we ons in deze blogserie de vraag: waarom is dit eigenlijk zo? Deze keer: de steeds dunner wordende smartphone.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.