.

Terug naar overzicht
11,361x gelezen

Ga jij deze zomer op vakantie en vraag je je af welke camera je het beste mee kunt nemen? Onderschat de camera van een smartphone niet. Of het nou een citytrip, familievakantie of wereldreis betreft: je telefoon heeft vast een prima camera om al je avonturen mee vast te leggen. Na het lezen van de volgende vijf tips maak jij vakantiefoto’s met je smartphone als een echte fotograaf.

Voorbereiding is het halve werk

Goede reisfotografie begint al ruim voordat je aankomt op je bestemming. Neem daarom van tevoren de tijd om je te verdiepen in bezienswaardigheden, interessante architectuur en andere locaties waar je mooie foto’s kunt schieten. Ook de weersomstandigheden zijn belangrijk. De ‘gouden uren’ (vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang) bieden in de meeste gevallen de beste lichtomstandigheden. En, niet onbelangrijk: creëer voldoende opslagruimte op je telefoon door zo veel mogelijk bestaande foto’s naar je computer over te zetten.

Gebruik de HDR-functie

Zit je straks op een warme vakantiebestemming? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met fel zonlicht (een hoog contrast tussen licht en donker) en doe je er goed aan om de HDR-functie in te schakelen. ‘HDR’ staat voor ‘High Dynamic Range’. Het is een instelling op de meeste smartphones die ervoor zorgt dat je foto een hoog dynamisch bereik heeft. Dit wil zeggen dat zowel de hele donkere als zeer heldere delen goed worden weergegeven. Richt je camera maar eens op een ondergaande zon om het te proberen. Wanneer je op de zon focust wordt het beeld erg donker. En wanneer je op de omgeving focust, wordt het beeld juist erg overbelicht. De HDR-functie pakt het gemiddelde, waardoor je tot het best mogelijke resultaat komt en de mooiste foto’s maakt.

Niet inzoomen maar bijsnijden

Bijna alle smartphone camera’s bieden een digitale zoom-functie aan. De beste manier om deze functie te gebruiken is door ‘m juist niet te gebruiken; de zoom-functie doet namelijk afbreuk aan de kwaliteit van je foto’s. Door in te zoomen gaat je camera er pixels ‘ bij verzinnen’. Zonde! Een betere oplossing is om je foto’s later bij te snijden. De meeste smartphone camera’s hebben voldoende resolutie, waardoor je na het bijsnijden nog steeds een scherpe foto overhoudt.

Laat je flitser liever voor wat het is

Het probleem van een smartphone flitser is dat deze eigenlijk niet flitst. Het is een helder LED-lampje, maar het mist wel één van de meest belangrijke eigenschappen van een echte flitser: het bevriezen van het beeld. De daadwerkelijke ‘flits’ duurt te lang, wat resulteert in een foto die niet alleen wazig, maar ook slecht belicht is. Maar wat kun je dan wél doen in een slecht belichte omgeving? Wees creatief en ga op zoek naar een andere lichtbron. Als het erop aankomt, is een slecht belichte foto natuurlijk beter dan helemaal geen foto. Het belangrijkste is tenslotte het moment van fotograferen.

Gebruik een app om foto’s te bewerken

Er zijn ontelbare apps beschikbaar om foto’s te bewerken op je telefoon. De populaire app VSCO Cam (Visual Supply Company) is er één die je echt niet mag missen! De app biedt een aantal interessante effecten voor het nabewerken van foto’s en is ook nog eens makkelijk in gebruik. Vooral de ingebouwde kleurenfilters zijn absoluut de moeite waard. Waar meeste standaard ingebouwde filters in foto-apps resulteren in overdreven bewerkte foto’s, geeft VSCO Cam een minimalistisch resultaat. VSCO Cam komt met een basiscollectie aan gratis ingebouwde kleurenfilters maar biedt je daarnaast ook de mogelijkheid om extra (betaalde) bundels aan te schaffen.

Download VSCO Cam gratis voor iOS of Android.

Maak jij na het lezen van deze tips nog plaats in je koffer voor een losse camera?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.