.

Terug naar overzicht
11,085x gelezen

Ken je de tiny house beweging al? Wonen op 30m²: niet als studentenkamer of tijdelijke woning, maar omdat je hier simpelweg genoeg aan hebt als permanent huis. De trend is overgewaaid uit Amerika en de Nederlandse Marjolein Jonker (40) was meteen fan. Zij wil verhuizen en bouwt op dit moment een klein huisje.

Een zelfgebouwd - of zelfontworpen - huisje van maximaal 30m², vaak op wielen, voor zo’n 38.000 dollar en het liefst zonder hypotheek. Dit is de Amerikaanse tiny house-beweging in een notendop. In Amerika, waar de huizen gemiddeld tweeënhalf keer groter zijn dan in Nederland, kreeg een steeds grotere groep mensen na de crisis in 2008 behoefte aan een kleiner huis. Geen hoge maandlasten, constant drie verdiepingen stofzuigen of een garage vol onnodige spullen. Ze vroegen zich af: hebben we al deze ruimte echt nodig?

Als je nu ‘tiny house’ intikt in je zoekmachine vind je duizenden foto’s en Pinterest pagina’s vol inspiratie: poppige huisjes in het bos, moderne exemplaren of een boomhut voor volwassenen. In de Verenigde Staten staan naar schatting 10.000 tiny homes. Er zijn honderden websites en boeken met tips, bedrijven die complete bouwpakketten aanbieden en elk jaar een beurs - dit jaar trok het event 40.000 bezoekers.

Afbeelding1

“Wat is mijn genoeg?”

Ook de Nederlandse Marjolein Jonker (40) kwam deze trend een jaar geleden tegen op internet. Marjolein: “Ik was meteen verliefd. Hier in Nederland is het nog vrij onbekend en een paar moeten de eersten zijn. Toen dacht ik: waarom ik niet? Er zijn inmiddels een tiental mensen in Nederland een huisje aan het bouwen of hebben dat net gedaan. Jelte Glas van de Woonpioniers is nog zo’n enthousiasteling, zijn huisje is net af en hij wil er ook permanent in wonen.” 

Marjolein: “Ik woon al veertien jaar in hetzelfde rijtjeshuis in Langedijk en wil graag weg. Het liefst naar een huisje met een mooi stukje grond eromheen. Maar in mijn eentje kan ik dat niet betalen. Een tiny house in Nederland kost zo’n 30.000 euro. Zou ik een ander huurhuis zoeken, dan ben ik meer geld kwijt voor minder ruimte. Maar, hoeveel heb ik eigenlijk nodig? En waarom zou ik dertig jaar krom liggen voor een hypotheek, om alsnóg in een huis te wonen dat niet helemaal naar mijn wens is?”

Afbeelding2 Afbeelding3

“Al maanden ben ik wensen aan het opschrijven voor mijn huisje. Ik ga terug naar de basis; wat is genoeg voor mij? Er komt sowieso een houtkachel in en de keuken moet het hart van het huisje worden. En dat is gelijk zo leuk aan een tiny house; iedereen ontwerpt het naar eigen smaak en er komt veel creativiteit bij kijken.”

Parkeren

“Een tiny house is een betaalbare manier om een woning te bouwen die is zoals ik dat wil. Om ook de grond betaalbaar te houden, praat ik nu met andere tiny house-fans: we willen samen een stuk grond kopen en daar meerdere tiny homes op parkeren. Met de gemeente Bergen zijn we hierover in gesprek en zij zijn heel enthousiast. Maar het voordeel van een mobiel huis, is dat ik ‘m ook eerst ergens anders kan parkeren als dit nog niet rond is.

Genoeg met véél minder

Marjolein is inmiddels druk aan het bouwen aan haar tiny house. Het ontwerp is af, en de trailer waar haar huis op komt ook. “Als alles volgens plan verloopt is het huisje in april 2016 klaar. Ik ga helemaal off-grid, dus zonder aansluiting op een riool, waternet of elektriciteit. Dat is wel zo handig als je af en toe wilt verplaatsen. Eerst denk je; hoe ga ik een wasje draaien? Al snel ontdekte ik dat overal een oplossing voor is, zoals een campingwasmachinetje dat je met de hand bedient. Knop om en gewoon doen.”

Zou jij het kunnen, wonen op 30m²? En wat zou je het meest missen?

Wil je Marjolein volgen? Dat kan via haar blog!

Is een tiny house legaal?

Een plafond van minstens 2.40 meter, altijd een halletje tussen het toilet en de woonkamer – zomaar een paar bouweisen waar je in Nederland aan moet voldoen en die niet haalbaar zijn met een tiny house. Gaat je huis door voor recreatiewoning, dan mag je er niet permanent in wonen.

Lena van der Wal, medeoprichter van het eerste architectenbureau voor kleine huisjes: „Het is een grijs gebied waarbinnen wij ook nog aan het experimenteren zijn. Mensen die bijvoorbeeld in een caravan wonen worden door gemeentes gedoogd, zolang de buren niet klagen. En een huis op wielen, of een tent, kun je makkelijk verplaatsen, mocht je weg moeten.”

Waar kan het allemaal?

In verschillende gemeentes wordt nu geëxperimenteerd met plekken voor tiny homes. Almere loopt voorop en wil in de zomer van 2016 tiny homes plaatsen op het bouwveld bij Almere Poort tijdens de BouwEXPO 2016-2017 Tiny Housing. Ook Marjolein beschrijft op haar blog een aantal nieuwe initiatieven in Nederland om tiny homes te verwelkomen. “Er zit veel beweging in”, aldus Marjolein

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.