.

Terug naar overzicht
24,154x gelezen

Kun je nooit iets vinden op je laptop? Staat je telefoon propvol nutteloze bestanden en apps? Dan is dit een perfect moment om je gadgets en toebehoren te organiseren en je digitale leven te stroomlijnen. En met onze opruimtips wordt dat een stuk makkelijker.

Weg met die overtollige gigabytes 

Foto's, video's, muziek, notities, games, apps.... Als je veel leuke dingen doet, raken je gadgets al snel vol met gigabytes aan bestanden. Dat komt je productiviteit niet ten goede. Je bent steeds meer tijd kwijt met zoeken en je telefoon, tablet of laptop gaat alsmaar trager werken. Het kost tijd én geld en kan bovendien voor stress zorgen. Dus is het tijd voor een grote digitale schoonmaak. Alleen digi-dingen waar je gelukkig van wordt, mogen blijven.

rommel_desk

Digitale schoonmaak Top 7

  1. Verzamel al je gadgets en apparaten op één vaste plek. Want als je je externe harde schijf, USB-stick of kabeltjes al niet kunt vinden...
  2. Ook je digitale bestanden en apps breng je het liefst onder in zo min mogelijk hoofdmappen. In plaats van alles los op je bureaublad of startscherm te gooien, zorgen een paar mappen al voor veel overzicht.
  3. Behandel je muziek, video's, foto's, documenten en contacten als kleding. Past het nog? Trek je het nog regelmatig aan? Word je er blij van?
  4. Data kun je (online) back-uppen en vervolgens zorgeloos wissen. Denk aan opslag in de cloud (Dropbox, iCloud etc.) of een externe harde schijf. Je vakantiefoto's hoeven bijvoorbeeld niet per se op Facebook én op je telefoon.
  5. Als je niet uitkijkt, krijg je iedere dag stapels e-mails van apps als Instagram, Facebook en Twitter. En dat terwijl je die meldingen perfect dáár kunt lezen. Check de instellingen van je favoriete apps en kies van welke meldingen je e-mails wil ontvangen.
  6. Heb je meerdere e-mailadressen? Kijk dan of je deze kunt doorschakelen naar één hoofdaccount als Gmail of Outlook. Zo hoef je niet dagelijks meerdere inboxen te checken. Mails direct afhandelen, geeft trouwens ook bijzonder veel rust.
  7. Ontvolg alles waar je niet gelukkig van wordt. Meld je bijvoorbeeld af voor nieuwsbrieven die je zelden of nooit leest. Dat kan meestal via een linkje onderaan de nieuwsbrief.

IMG_7281

Alle kabels uit de knoop

Bij een digitale schoonmaak pak je uiteraard ook je kabels aan. Want wat zijn het er toch veel. En ze raken voortdurend in de knoop. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige kabelorganizers, als de CableDrops van Bluelounge. Die houden de verschillende snoertjes van al je gadgets keurig uit de war. Heb je trouwens nog wat LEGO in huis? Veel kabeltjes passen precies in de handen van de poppetjes. Probeer maar eens.

14910205755_9bb871198c_k

Apps voor een georganiseerde smartphone

Minder is meer. Zeker op je tablet of smartphone. Met één app voor al je notities, herinneringen, to-do-list en interessante linkjes houd je de boel bijvoorbeeld extra makkelijk geordend. Hieronder vind je twee van zulke slimme organiseerapps.

  1. Evernote (gratis). Maak notities, houd to-do lists bij en sla alles op wat je online gevonden hebt. Evernote synchroniseert alles automatisch tussen je telefoon, tablet en computer.
  2. Simplenote (gratis). Een uitgeklede variant van Evernote. Heel simpel en aangenaam in gebruik, maar je kunt alleen geen afbeeldingen opslaan.

Wil je vooral minder apps? Bekijk dan ook onze AppSchoonweek-challenge.

Leestip: Marie Kondo – Opgeruimd!

Heb je de smaak te pakken? Dan moet je vooral ook het boek Opgeruimd! van de Japanse Marie Kondo lezen. Ze heeft er een ware schoonmaakrage mee ontketend. De basisgedachte van het boek is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven. Het helpt je stap voor stap je huis en je leven op orde te krijgen. En soms gaat dat met drastische keuzes en veel weggooien, want dat geeft volgens Kondo de meeste voldoening.

Zo, wat is het eerste dat jij nu gaat opruimen? En heb jij nog goede tips voor een grondige digitale schoonmaak?

Ron de Bruijn is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van het 'hoe?' en 'waarom?' achter dingen. Voor Simyo probeert hij voor allerlei onderwerpen antwoorden op die vragen te krijgen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.