Slim: bellen via WhatsApp bespaart belminuten!

Sim only Slimme tips

WhatsApp is de populairste app van Nederland; negen op de tien mobiele bellers heeft de app geïnstalleerd. Sinds een tijdje kun je ook bellen via WhatsApp, en dit werkt anders dan een ‘gewoon’ telefoontje met je mobiel. Hoe werkt het precies? En wat kost het eigenlijk?

WhatsApp is inmiddels over de hele wereld populair, maar wist je dat de app nergens zo populair is als in Nederland? Precies daarom werd elektronicajournalist Alexander Klöpping in 2013, nadat hij een interviewverzoek had ingediend, binnengelaten bij WhatsApp in San Francisco. Als eerste journalist ter wereld! Hij belde aan bij een gebouw zonder logo op de voorkant, met een paar lamellen voor het raam. Een lange man op blote voeten deed open; Jan Koum, dé grote baas. Hij gaf meteen toe dat WhatsApp in Nederland zóveel trouwe gebruikers heeft, dat hij een verzoek uit ons kikkerlandje niet kon weigeren. Dit bezoek aan WhatsApp was twee jaar geleden. Intussen is het aantal gebruikers enorm gegroeid: zo’n slordige 600 miljoen wereldwijd. Ook wordt de app steeds geavanceerder: dit voorjaar werd bellen via WhatsApp geïntroduceerd.

Jouw stem reist via internet

WhatsApp zorgde er al voor dat wij niet meer braaf betalen voor sms’jes, maar gewend zijn aan gratis berichtjes versturen (heb je wel een databundel voor nodig natuurlijk). Nu kunnen we ook bellen via WhatsApp. Maar: hoe werkt dit eigenlijk? WhatsApp-telefoontjes gaan via internet, deze techniek heet VoIP (Voice over Internet Protocol). IP staat voor Internet Protocol: een systeem dat gebruikt wordt om computernetwerken met elkaar te laten communiceren. Als je via WhatsApp wil bellen stuurt VoIP een signaal naar de gateway (een netwerkpunt dat toegang geeft tot een ander netwerkpunt). De gateway vertaalt het nummer dat gebeld moet worden naar een IP-adres van een ander apparaat. Dat andere apparaat is de IP-host, waar jij tijdelijk te gast bent. De IP-host is verbonden met het telefoonsysteem van het nummer dat je belt. Zo ontstaat er een verbinding.

De software van WhatsApp zorgt ervoor dat jouw stem en het belsignaal, worden omgezet in compacte digitale pakketjes. Allemaal nulletjes en eentjes dus. Dit werkt anders dan een ‘gewoon’ telefoontje; dat gaat via radiogolven en een basisstation. Zie voor meer uitleg hierover ook onze eerdere Hoe werkt dat eigenlijk?. De pakketjes vol digitale gegevens kunnen verstuurd worden via internet. Heb je eenmaal verbinding met de persoon die je wil bellen, dan zet de software de nulletjes en eentjes weer om in analoge trillingen – je stem!

Wat kost het?

Als je verbonden bent met een wifi-netwerk kost bellen via WhatsApp geen data, maar hoeveel kost het zodra je geen wifi-verbinding hebt? Laten we even rekenen: één minuut bellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 250 KB. Bel je vier minuten, dan verbruik je 1 MB (1024 KB dus). Goed nieuws: dit is een stuk minder dan bellen via Skype. Met Skype naar een telefoon bellen kost 1 MB per minuut, in plaats van per vier minuten. En naar een andere Skype-gebruiker bellen kost wel 3 MB per minuut. Zodra je met een wifi-netwerk verbonden bent, is WhatsApp-bellen écht handig. Je bespaart dan flink wat belminuten door te bellen via de app. Slim dus, als je bijna door je belbundel heen bent!

Jan_Koum

Bel jij veel via WhatsApp? Vind je het handig?