.

Terug naar overzicht
37,319x gelezen

WhatsApp is de populairste app van Nederland; negen op de tien mobiele bellers heeft de app geïnstalleerd. Met WhatsApp kan je meer dan alleen berichten en foto's verzenden. Je kan elkaar ook bellen als je allebei een stabiele internetverbinding hebt. Zolang je verbonden bent met je wifi-netwerk thuis, kan je naar hartenlust bellen via WhatsApp zonder dat je MB's gebruikt. Perfect voor als je extra wil bellen deze maand.

Wat kost het?

Als je verbonden bent met een wifi-netwerk kost bellen via WhatsApp geen data, maar hoeveel MB's verbruik je zodra je geen wifi-verbinding hebt? Laten we even rekenen: één minuut bellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 250 KB. Bel je vier minuten, dan verbruik je 1 MB (1024 KB dus). Goed nieuws: dit is een stuk minder dan bellen via Skype. Met Skype naar een telefoon bellen kost 1 MB per minuut, in plaats van per vier minuten. En naar een andere Skype-gebruiker bellen kost wel 3 MB per minuut. Zodra je met een wifi-netwerk verbonden bent, is WhatsApp-bellen écht handig. Je bespaart dan flink wat belminuten door te bellen via de app. Slim dus, als je bijna door je belbundel heen bent!

Jouw stem reist via internet

WhatsApp zorgde er al voor dat wij niet meer braaf betalen voor sms’jes, maar gewend zijn aan gratis berichtjes versturen (heb je wel een databundel voor nodig natuurlijk). Nu kunnen we ook bellen via WhatsApp. Maar: hoe werkt dit eigenlijk? WhatsApp-telefoontjes gaan via internet, deze techniek heet VoIP (Voice over Internet Protocol). IP staat voor Internet Protocol: een systeem dat gebruikt wordt om computernetwerken met elkaar te laten communiceren. Als je via WhatsApp wil bellen stuurt VoIP een signaal naar de gateway (een netwerkpunt dat toegang geeft tot een ander netwerkpunt). De gateway vertaalt het nummer dat gebeld moet worden naar een IP-adres van een ander apparaat. Dat andere apparaat is de IP-host, waar jij tijdelijk te gast bent. De IP-host is verbonden met het telefoonsysteem van het nummer dat je belt. Zo ontstaat er een verbinding.

De software van WhatsApp zorgt ervoor dat jouw stem en het belsignaal, worden omgezet in compacte digitale pakketjes. Allemaal nulletjes en eentjes dus. Dit werkt anders dan een ‘gewoon’ telefoontje; dat gaat via radiogolven en een basisstation. Zie voor meer uitleg hierover ook onze eerdere Hoe werkt dat eigenlijk?. De pakketjes vol digitale gegevens kunnen verstuurd worden via internet. Heb je eenmaal verbinding met de persoon die je wil bellen, dan zet de software de nulletjes en eentjes weer om in analoge trillingen – je stem!

Jan_Koum

Bel jij veel via WhatsApp? Vind je het handig?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.