.

Terug naar overzicht
53,184x gelezen

Ben jij ook de fotograaf van je eigen leven? Continu op zoek naar manieren om al jouw momenten fraai vast te leggen? Dan ben je waarschijnlijk vaak aangewezen op de camera van jouw mobiele telefoon. In dit artikel een aantal trucs om met je smartphone indrukwekkende foto’s te schieten.

‘Dit kan toch niet gemaakt zijn met een mobieltje?’

O jawel hoor! Kijk maar naar Instagram-fotograaf Eelco Roos. Hij schiet de meest adembenemende beelden met zijn smartphone. De kwaliteit is zó goed dat zelfs grote merken als Samsung, Sony en Johnnie Walker bereid zijn om er geld voor te betalen. Als je nou heel hard gaat oefenen, kun je misschien wel in zijn voetsporen treden. Wij helpen je graag op weg!

Zelf aan de knoppen

 Oké, als je wat wil bereiken moet je er ook wat voor doen. Zet de automatische camerafuncties dus uit en stoei zelf eens met de focus van jouw beeld en belichtingsinstellingen als HDR, ISO en de Witbalans. Oftewel: leer schrijven met licht.

HDR

Heb je last van over- of onderbelichting in je beeld? Zet dan de High Dynamic Range (HDR) aan. Met deze functie maakt jouw camera 3 beelden en combineert die vervolgens tot een beeld waarin de contrastverhoudingen beter zijn. Handig om bijvoorbeeld een persoon in de voorgrond goed belicht te krijgen, en tegelijkertijd de lucht mooi blauw te houden. Tip: probeer je camera zo stil mogelijk te houden en hou er rekening mee dat een HDR-foto meer opslagruimte nodig heeft dan een foto in de automatische stand.

ISO-waarde

Met deze functie kun je de lichtgevoeligheid van je sensor bepalen en zo alsnog een scherpe foto maken in meer donkere omgevingen zoals een kerk of restaurant. In deze situaties wil je liever niet je flitser aanzetten: de foto wordt vaak lelijk of je hebt meteen alle aandacht. Dus, weinig licht? Verhoog dan je ISO-waarde. Pas wel op, bij een te hoge ISO-waarde treedt er ruis op. Is er te veel licht dan kun je de ISO-waarde juist verlagen.

Witbalans

Op een misplaatste gele of blauwe gloed zit niemand te wachten. Stel daarom zelf je witbalans (WB) in en zorg ervoor dat de kleuren op je foto ook lekker koel of juist warm zijn. Dit kun je doen door het aantal graden ‘Kelvin’ te verhogen of te verlagen. Gelukkig wordt het je meestal makkelijk gemaakt. In deze instelling kun je de juiste kleurtemperatuur eenvoudig koppelen aan de volgende (belichting)situaties: daglicht, bewolkt, kunstlicht en fluorescerend licht (TL).

Kun je de HDR, ISO-waarde of Witbalans niet instellen, gebruik dan een app. Er zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan Manual (iOS) of Camera ZOOM FX (Android).

Bepaal je focus

Zonder het instellen van een diafragma (scherptediepte-factor) kun je met je mobiel toch een onscherpe achtergrond creëren. En dat met een tik op je scherm. Wil je een onscherpe achtergrond klik dan op het attribuut in de voorgrond en visa versa. Zo geef je jouw foto een meer professionele look.

Doe het net even wat anders

Zorg ervoor dat je opvalt. Je hoeft hiervoor geen rare fratsen uit te halen. Gebruik gewoon de wat minder bekende of nieuwe features op je smartphone.

Verticaal in plaats van horizontaal

Inmiddels zien we vaker een panoramafoto voorbijkomen. Een foto waarbij meerdere beelden aan elkaar worden geplakt en de breedte van het beeld zo weidser wordt. Erg handig voor landschapsfotografie. Een nog weinig gebruikte variatie hierop is echter de verticale panoramafoto. Het is heel makkelijk: activeer de panoramafunctie in de instellingen op jouw camera en beweeg je mobiel van boven naar beneden in plaats van links naar rechts.

Virtuele opnamestand

Misschien is het je al opgevallen in de wereld om je heen. Alles beweegt! Kijk maar eens op je Facebook- of Instagram-pagina. Dat kan jij ook! Bijvoorbeeld met de virtuele opnamestand op de Samsung S6. Met deze functie kun je een 360 graden foto maken, om vervolgens het onderwerp van allerlei kanten bestuderen. Is deze functie niet aanwezig op je smartphone? Geen probleem, download dan een app als Splash (iOS) of Sphere (Android).

Voor de echte fotograaf

Misschien lopen we wat te hard van stapel, maar als je bovenstaande onder de knie hebt, mag je jezelf wat ons betreft best een ‘echte fotograaf’ noemen. Als je eenmaal zover bent en fotografie je passie begint te worden, kun je wat gaan experimenteren met accessoires.

Opzetlenzen

Op een aantal punten voldoet jouw smartphone-camera helaas nog niet aan de kwaliteit van een digitale compactcamera. De lens is minder scherp, de zoomkwaliteit is vaak niet goed en een groothoeklens ontbreekt. Met een opzetlens kun je deze tekortkomingen compenseren en de kwaliteit van je foto’s verder upgraden. Zo’n lensje kun je online al kopen voor €11,95. Een leuke aanrader is BLIPS. Een kickstartproject dat op dit moment het lichtste en dunste macro en micro opzetlensje produceert voor jouw smartphone.

Statief

Ideaal voor als je een foto wil maken met de zelfontspanner, je de HDR-functie activeert of je ISO-waarde verhoogt. In deze situaties is het belangrijk dat je je mobiel zo stil mogelijk houdt. Een trilling veroorzaakt namelijk ruis en heeft direct effect op de kwaliteit van jouw foto. Dus geen zin in ademhappen en een hoofd als een tomaat, gebruik dan een statief.

Al zin om aan de slag te gaan?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.