.

Terug naar overzicht
25,797x gelezen

Als je moest kiezen tussen 24 uur zonder televisie óf 24 uur zonder smartphone, dan heb je waarschijnlijk snel een keuze gemaakt. Zonder smartphone leven lijkt tegenwoordig haast onmogelijk. Kun jij ook niet zonder je smartphone? Drie tips om je telefoonverslaving de baas te blijven.

Het blijft vermakelijk: dit filmpje uit 1998 waarin programmamaker Frans Bromet mensen op straat vraagt of ze een mobiele telefoon hebben. “Nee, straks zit je op de fiets, en dan word je gebeld!” Het idéé. Iemand anders in het filmpje benadrukt dat het hebben van een antwoordapparaat – “Dan word ik geacht terug te bellen.” – al een behoorlijke stap is als het om bereikbaarheid gaat. En waar staan we anno 2017? Bijna 80% van de Nederlanders heeft een smartphone.

Heb ik een telefoonverslaving?

Misschien vraag je je weleens af of je een telefoonverslaving hebt. Of je kijkt rond in de trein en verdenkt op z’n minst alle medepassagiers, gebogen over hun telefoon, van een verslaving. Er zijn helaas geen officiële onderzoeken naar telefoonverslaving. Wel laten enquêtes zien dat we gemiddeld onze telefoon zo’n 85 keer per dag checken (we dénken overigens zelf dat dit maar zo’n 40 keer is). Een telefoonverslaving, anders dan bijvoorbeeld een alcoholverslaving, is dus lastig vast te stellen. Maar, er zijn wel degelijk signalen dat je smartphone-gedrag ietwat de spuigaten uitloopt.

Herken je dit? Dan kun je misschien een digitale detox gebruiken…

  • Je raakt in paniek als je zonder telefoon de deur uit bent gegaan en gaat eerst terug naar huis om je telefoon te halen.
  • Je merkt dat je liever thuis blijft met je telefoon, dan dat je afspreekt met vrienden of familie.
  • Je hebt last van lichamelijke kwaaltjes door overmatig smartphone gebruik zoals pijn aan je duim door het swipen, of last van je nek doordat je veel voorovergebogen zit. (Zie ook ons artikel over moderne smartphone-kwaaltjes.)
  • Je denkt veel aan bepaalde apps, ook als je met iets heel anders bezig bent.

3 tips om je telefoonverslaving onder controle te krijgen

Komen bovenstaande situaties je aardig bekend voor? Of heb je nog geen telefoonverslaving, maar wil je dit voorkomen? Het vergt een beetje wilskracht, maar deze tips helpen om een korte digitale detox in te lassen.

  1. Opstaan zonder apps

Het helpt misschien als je smartphone niet óók je wekker is. Zo is het minder verleidelijk om ’s avonds en ’s morgen meteen Instagram, Facebook of andere apps te checken.

  1. Ping!

Zet je notificaties van apps uit. Zo voorkom je een constante stroom van prikkels, ook als je bijvoorbeeld alleen even je beginscherm aanzet om de tijd te checken.

  1. Een uur smartphone-vrij

Spreek met jezelf af dat je een paar keer per dag je telefoon een uur weglegt. We horen je denken: “Een héél uur?!” Maar wees eerlijk: mis je echt dingen als je een uur niet op je telefoon kijkt? Leg je telefoon op een plek waar je er niet te makkelijk weer bij kunt (in een andere kamer bijvoorbeeld) en pak een boek, of iets anders. (En natuurlijk niet je tablet…)

Ben jij toe aan een digitale detox?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.