150205_AlleenAndroid_blog

Welke functies maken Android zo uniek?

Telefoons & Tech

Samen met iOS en Windows behoort Android tot de top-3 besturingssystemen van smartphones. In deze blog lees je wat de unieke functies zijn van Android en hoe het systeem van Google zichzelf onderscheidt van de anderen.

In één oogopslag je belangrijkste informatie inzien

Eén van de functies waarmee Android zich onderscheidt zijn widgets. Deze kleine apps zijn terug te vinden op het startscherm van je smartphone. Een widget geeft interactieve informatie weer in je startscherm, zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen. Je kan bijvoorbeeld in één oogopslag de actuele weersvoorspelling zien voor de locatie waar je je op dat moment bevindt. Zo zijn er meerdere widgets die je helpen om snel de nodige informatie te bekijken.

Een andere handige functie is de interactiemogelijkheid met het internet of apps. Zo is het mogelijk om een widget te installeren waarmee je met één tik je wifi, zaklamp of vergrootglas aanzet. Het is ook mogelijk om via widgets het laatste nieuws of social updates snel te zien. Zo heb je dus veelvoorkomende functies en informatie heel snel binnen handbereik.

Hoe kom ik aan een widget? Via de Google Play Store vind je ze door bij de apps naar de categorie Widgets te gaan. Vaak zitten er ook al widgets bij een app. Bijvoorbeeld bij Nu.nl en de Twitter-app. De meeste widgets zijn gratis te downloaden, maar af en toe moet je wel betalen voor aankopen in de app.

Hoe installeer ik een widget?

Het toevoegen van een widget is niet voor elke versie van Android hetzelfde. De belangrijkste twee mogelijkheden worden hieronder weergegeven:

Mogelijkheid 1:

  • Druk voor een langere tijd op de achtergrond van het hoofdscherm.
  • Je ziet een overzicht met bovenaan het aantal startschermen en onderaan het aantal apps en widgets.
  • Ga naar Widgets en kies de juiste widget.
  • Sleep de widget zonder los te laten naar het startscherm.

Werkt de eerste mogelijkheid niet? Ga dan op zoek naar de lijst met widgets. Dat doe je als volgt:

Mogelijkheid 2:

  • Ga naar het hoofdscherm, waar je de widget wil installeren en druk met je vinger op de plek waar je de widget kwijt wil. Vervolgens verschijnt de menuknop.
  • Tik vervolgens op Toevoegen of Aanpassen.
  • Ga nu naar Widget.
  • Kies in de lijst de widget die je wil installeren.

Welke telefoon kies je?

Het aanbod van telefoons met het besturingssysteem Android is erg groot. Je hebt de keuze tussen veel verschillende smartphones van merken zoals Samsung, Sony, Motorola, Google, HTC of Huawai. Dit betekent niet dat al deze telefoons hetzelfde werken. Elk merk heeft namelijk de vrijheid om Android naar eigen wens aan te passen en uit te breiden. De gebruikersinterface verschilt per merk. Samsung doet dit met TouchWiz en HTC met Sense.

De telefoons verschillen niet alleen op het gebied van materiaal en kleur, maar ook qua functies. Zo beschikt de ene smartphone bijvoorbeeld over infrarood en de ander weer over extra geheugen. Afhankelijk van de functies verschillen de smartphones ook in prijs van elkaar. Je kiest met Android dus heel bewust de telefoon die het beste bij jou past.

Google Play store

Er zijn veel verschillende apps te vinden voor Android-smartphones. De meeste Android-apps vind je in de Google Play Store. De Play Store van Android bevat sinds januari 2015 het grootste aanbod apps van alle App Stores.

De Play Store onderscheidt zich van de andere App Stores door de openheid van het besturingssysteem. De Play Store is namelijk open source. Dat betekent dat elke ontwikkelaar vrij staat om alle apps aan te bieden in de Store. Het is wel belangrijk dat je de ontwikkelaar vertrouwt, want er is op dat moment nog geen enkele controle uitgevoerd. Een tip om te achterhalen of je een app kan vertrouwen is door te kijken naar de recensies en beoordelingen van de app.

Mocht Google ervoor besluiten om de app te verwijderen, dan is het voor Android-gebruikers nog altijd mogelijk om hem op een andere manier te installeren. Let op! Wanneer je een app installeert buiten de Play Store om, loop je het risico dat het een virus bevat of niet goed werkt op je smartphone.

Jouw keuze

Of je kiest voor iOS, Windows of Android, is helemaal aan jou. Een handig overzicht van alle voor- en nadelen per besturingssysteem vind je hier terug. Wil jij veel keuze in telefoons en pas je jouw telefoon graag aan naar je eigen wensen en behoeften, dan is een Android smartphone echt wat voor jou. Weet jij zelf nog meer functies die Android uniek maken? Laat het ons hieronder in de reacties weten.