De verschillen tussen Android, iOS en Windows Phone

De verschillen tussen iOS, Android en Windows Phone

Telefoons & Tech

In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen de drie populairste besturingssystemen voor smartphones: iOS van Apple, Android van Google en Windows Phone van Microsoft. Dit doen we aan de hand van twee voor- en nadelen van elk besturingssysteem.

Wat is een besturingssysteem?

Simyo onderzoektEen besturingssysteem stuurt de hardware van je smartphone aan. Hierdoor kun je met een smartphone bellen, sms’en, internetten, foto’s maken en apps gebruiken. Het doel van een besturingssysteem is dat het voor jou zo makkelijk mogelijk is om een smartphone te gebruiken. Elk besturingssysteem werkt anders en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Android: flexibel en meest populair

Android is ontwikkeld door Google en is het meest populaire besturingssysteem voor smartphones van dit moment. Onder andere Samsung, LG, Sony en HTC gebruiken Android.

Wat zijn de voordelen van Android?

Simyo AndroidMet Android kun je een smartphones aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je op het startscherm naast apps ook widgets plaatsen. Widgets zijn mini-apps waarmee je in een oogopslag bijvoorbeeld ziet of je nog nieuwe mailtjes of whatsappjes hebt.

Android is het meest gebruikte besturingssysteem, waardoor het voor ontwikkelaars aantrekkelijk is om hiervoor een app te maken. Mede daardoor heeft Android het grootste app-aanbod. Als er ergens een app voor is, dan is de kans groot dat deze beschikbaar is voor Android.

Wat zijn de nadelen van Android?

Android telefoonFabrikanten installeren op hun Android-smartphones vaak een eigen interface. Dit doen ze omdat de telefoon zo een uniek uiterlijk krijgt. Het nadeel is dat de smartphone hierdoor vaak wat langzamer in gebruik wordt, omdat de interface van de fabrikant meer van de hardware vraagt dan de originele interface.

Android is geen zuinig besturingssysteem. De smartphonefabrikanten die Android gebruiken, ontwikkelen het besturingssysteem niet zelf. De hardware en software zijn daardoor minder goed op elkaar afgestemd dan de iPhone en Windows Phones van Microsoft. Hierdoor zijn Android-smartphones vaak minder snel.

iOS: grondlegger gebruiksvriendelijke smartphones

iOS is het besturingssysteem van de iPhone, dat is ontwikkeld door Apple.

Wat zijn de voordelen van iOS?

Simyo iOSiOS is makkelijk in gebruik. De interface is overzichtelijk en het is duidelijk hoe je iOS bedient. De eerste versie van iOS kwam uit in 2007 en sindsdien is het besturingssysteem een voorloper op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

iOS en de iPhone zijn goed op elkaar afgestemd. Wat je hiervan merkt is dat iPhones tot de snelste smartphones behoren. Apps starten in no-time op en je schakelt snel tussen de ene en andere app.

Wat zijn de nadelen van iOS?

Simyo iOSiOS biedt minder personalisatiemogelijkheden dan Android en Windows Phone. De interface oogt hierdoor wat saaier en minder persoonlijk.

iOS is alleen beschikbaar voor iPhones, wat dure smartphones zijn. Het is goedkoper om een Android-smartphone of Windows Phone te nemen, omdat je bij een apparaat van Apple meer voor het merk betaalt dan bij andere fabrikanten.

Windows Phone: snel en uniek uiterlijk

De ontwikkelaar van Windows Phone is Microsoft. Van de drie besturingssystemen die we in dit artikel bespreken, heeft Windows Phone de minste gebruikers.

Wat zijn de voordelen van Windows Phone?

Simyo Windows PhoneWindows Phone is geen zwaar besturingssysteem. Dit betekent dat ook de goedkoopste Windows Phones snel in gebruik zijn. Qua uiterlijk ziet het besturingssysteem er totaal anders uit dan Android en iOS, die zo hun overeenkomsten hebben. Dit maakt het besturingssysteem uniek en opvallend.

Wat zijn de nadelen van Windows Phone?

Android telefoonTen opzichte van de andere twee besturingssystemen heeft Windows Phone een beperkt app-aanbod. Populaire apps zijn vaak wél voor Windows Phone beschikbaar, maar bieden meestal niet dezelfde mogelijkheden als de Android- en iOS-app. Voorbeelden hiervan zijn Facebook en Instagram.

Windows Phone heeft minder mogelijkheden dan Android en iOS. Zo heeft het besturingssysteem geen widgets en ontbreken kleine functionaliteiten die Android en iOS fijner in gebruik maken. Denk hierbij aan het ‘wegvegen’ van meldingen in het notificatiescherm.

Welk besturingssysteem past het beste bij mij?

Simyo smartphoneAndroid is ideaal als je veel apps gebruikt en een smartphone naar je eigen voorkeuren wil aanpassen. Wil je een snelle smartphone die makkelijk in gebruik is? Dan is iOS het besturingssysteem dat het beste bij jou past. Windows Phone is een goede keuze als je niet te veel geld aan een smartphone wil uitgeven die wél makkelijk en snel werkt.

Discussie