.

Licht
Terug naar overzicht
23,332x gelezen

Stel: op vakantie wil je de zonsondergang vastleggen terwijl je op het strand zit. Alleen op de foto is niks te zien van het mooie licht. Hoe zorg je dat jouw uitzicht wél overkomt op de foto? Instagramfotograaf Joost Bastmeijer – met 47.000 volgers – geeft in de video hierboven simpele tips om handig gebruik te maken van licht.

Joost heeft nog meer praktische tips om een betere smartphone-fotograaf te worden. Bekijk onderstaande video’s en leer meer over mooie close-ups, portretfotografie én hoe je zorgt voor een goede compositie.

Macrofotografie: oog voor detail tijdens een close-up

Een foto van je bordje pasta maken die zó in een culinair tijdschrift kan: hoe doe je dat? Door simpelweg je smartphone 180 graden te draaien. Dan zit de camera aan de onderkant en kun je dichterbij het onderwerp – in dit geval je bord – komen. Slimme truc hè? Joost deelt nog meer tips over fotograferen van dichtbij in deze video:

De juiste beeldverhouding: compositiefotografie

Misschien staat het onderwerp er wel goed op, maar ben je toch nog niet tevreden. Wáár op de foto het onderwerp zich bevindt is ook van belang. Joost deelt in deze video zijn tips als het om een goede compositie gaat. Pas bijvoorbeeld ‘de regel van derden’ toe: verdeel je beeld in negen vlakken en zorg dat het onderwerp altijd op een ‘snijpunt’ staat. Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee, want Joost legt het duidelijk uit in deze video over compositie:

Wat een portret… portretfotografie

Een portret van iemand maken is niet makkelijk. Degene die je op de foto zet is waarschijnlijk behoorlijk kritisch, dus hoe zorg je voor een mooi eindresultaat? Eén van de tips van Joost: fotografeer nooit met tegenlicht. Dan komt degene die je fotografeert niet goed uit. Hij heeft nog meer slimme tips in deze video over portretfotografie:

Nabewerking voor een nog betere foto

Zoals je in de video’s ziet, weet Joost als geen ander met welke app je jouw foto’s nét dat beetje extra geeft. Zo laat je bijvoorbeeld de kleuren van je scherm knallen met de app VSCO-cam, of versterk je het lichteffect van een ondergaande zon met Snapseed. Kortom: met handige apps maak je van een ‘oké kiekje’ een prachtige foto.

Waarvan maak jij het liefst foto’s met je smartphone? En wat zijn jouw favoriete bewerkings-apps? Deel je tips!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.