.

Terug naar overzicht
21,749x gelezen

Houd jij nog steeds van de geur van papier? Of kies jij alleen nog voor digitaal lezen? Met de zomer voor de deur doen wij een boekje open over de voor- en nadelen van de e-reader en lezen via je smartphone of tablet. En wat is het meest duurzaam?

Het papieren boek zou voor altijd verdwijnen, voorspelden velen toen het e-book – een digitaal boek dat je kunt lezen op een smartphone of e-reader - opkwam in Nederland zo rond 2011. Toch worden er inmiddels zelfs weer meer gewone boeken verkocht, juíst omdat het papieren boek prima naast alle digitale leesvormen kan bestaan. Digitaal lezen is bijvoorbeeld verdraaid handig op reis, terwijl een papieren boek thuis juist fijn kan zijn.

De e-reader: compacte boekenkast

In 2009 kwamen de eerste e-readers naar de Nederlandse markt, maar dit was niet meteen een doorslaand succes. Mensen bladerden liever door een echt boek, dat daarna kon pronken in de boekenkast. Daarnaast waren veel boeken nog niet als e-book verkrijgbaar. Inmiddels is digitaal lezen echt ingeburgerd. Via een e-reader, maar ook op smartphones en tablets. Waarom zou je voor een e-reader kiezen?

Voordelen van de e-reader:

  • Weegt bijna niks en je kunt er duizenden boeken op kwijt;
  • Leest steeds meer als een echt boek door het speciale scherm en is rustiger voor je ogen dan een smartphone of tablet;
  • De batterij gaat wekenlang mee. (Extra handig op vakantie!)

Nadelen van de e-reader:

  • Je kunt er niet fijn in bladeren zoals bij in een boek;
  • Een nieuw boek ruikt lekker naar vers papier; een e-reader ruikt helaas nergens naar;
  • Alles is zwart-wit, en je kunt geen linkjes openen of video’s bekijken.

E-books lezen op je smartphone of tablet

Volgens sommige trendwatchers gaan we uiteindelijk alles – dus lezen, filmpjes kijken, foto’s maken, bellen – via één apparaat doen. Dat is handig natuurlijk, maar voorlopig kleven er aan het lezen via je smartphone of tablet ook nog wat nadelen. Gelukkig zijn er ook een hoop lees-apps verkrijgbaar, waardoor je makkelijk je e-reader en smartphone of tablet naast elkaar kunt gebruiken. Zonder dat je de draad kwijt raakt in je boek.

Voordelen van lezen via je smartphone of tablet:

  • Je hebt alles op één apparaat: zeker op vakantie loop je zo minder risico om nóg een duur apparaat kwijt te raken;
  • Via je smartphone of tablet heb je meteen toegang tot filmpjes en links die in de tekst genoemd worden;
  • Door de vele lees-apps synchroniseert je smartphone of tablet alles met je e-reader.

Nadelen van lezen via je smartphone of tablet:

  • Leest onrustiger, vooral ‘s avonds: door het helverlichte scherm rem je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je moeilijker in slaap valt. Met een e-reader heb je dit probleem niet;
  • E-books nemen ruimte in op je smartphone of tablet. Hoeveel? Een boek is gemiddeld 500KB groot. 1000KB is 1MB, en 1000MB is weer 1GB. Volg je het nog? Laten we het zo zeggen: als je een telefoon hebt met een geheugen van 32GB, dan kun je best wat boeken kwijt op je smartphone of tablet. Maar niet zoveel als op je e-reader wellicht.

Is digitaal lezen duurzamer dan een boek?

Het lijkt logisch dat een e-reader duurzamer is dan een papieren boek; er komen immers geen bomen aan te pas. Toch is dit in de praktijk niet zo simpel. Voor de productie van e-readers, tablets en smartphones worden er mineralen en metalen uit de grond gewonnen, en dat gebeurt meestal in gebieden zonder strenge milieuregels. Hier schreven we al eerder over in het artikel over de Fairphone. In Nederland wordt veel papier gerecycled, waardoor een nieuw boek voor 80% uit hergebruikt papier bestaat. Een boek heeft ook geen batterij die opgeladen moet worden én gaat niet kapot (tenminste, als je ‘m niet in het zwembad laat vallen). Consumentenprogramma Kassa dook ook in deze vraag en concludeerde dat een e-book pas milieuvriendelijker is als je dertig boeken of meer leest. Kom je daar makkelijk aan in een jaar? Dan kies je voor het e-book. Als je alleen in de zomer boeken leest, kun je het beste naar de bibliotheek gaan (lopend op of de fiets uiteraard, voor extra duurzaamheidspunten).

Digitaal lezen: deze apps zijn onmisbaar

Aldiko (gratis voor Android)

Een fijne app voor Android-gebruikers om e-books en pdf’s op te lezen. Deze app heeft ook een nachtmodus, waardoor je wit op zwart leest, en dus niet zwart op wit. Dat is prettiger voor je ogen.

iBooks (gratis voor Apple)

Apple heeft natuurlijk ook een boeken-app: iBooks. Via de iBook-store koop je (luister)boeken, die je vervolgens op je iPhone of iPad kunt lezen. Ook onthoud de app waar je gebleven bent. De app leest lekker rustig en heeft ook een nachtmodus

Kobo (gratis voor Android, Apple en Windows)

Heb je een Kobo e-reader gekocht? Dan kun je jouw bij Kobo gekochte boeken via deze app ook op je smartphone of tablet lezen. De app synchroniseert constant met je e-reader

Kobo bol.com app (gratis voor Apple en Android)

Wil je via je Kobo e-reader toegang tot de boekenwinkel van bol.com? Download dan de Kobo bol.com app. Je kunt zo op al je apparaten naadloos verder lezen, maar ook passages delen met vrienden via social media en via het geïnstalleerde woordenboek betekenissen van woorden opzoeken.

Blendle (gratis voor Apple en Android)

Als je naast boeken ook graag kranten en tijdschriften verslindt, is de Blendle-app ideaal. Je bladert eerst door de kiosk om alle kranten en tijdschriften te bekijken. Daarna kun je een complete krant of tijdschrift downloaden (je betaalt iets minder dan in de winkel), óf alleen een bepaald artikel voor een klein prijsje: tussen de 0,10 tot 0,89 cent, afhankelijk van de lengte van het verhaal.

Digitaal lezen: dit kost het

Ben je met een e-book goedkoper uit dan met een papieren boek? Ja, e-books zijn gemiddeld 8,89 euro, en dat is zo’n 40% goedkoper dan een papieren boek. Veel apps bieden ook gratis e-books of een e-book abonnement. Via je Kobo e-reader en bol.com lees je onbeperkt e-books voor 9,99 euro per maand. En met Bliyoo van Bruna heb je onbeperkt toegang tot e-books, luisterboeken én tijdschriften voor 14,95 euro per maand. Nadeel is wel dat je een e-book niet kunt uitlenen aan anderen. Als je op zoek bent naar een gratis papieren boek kun je via Minibieb kijken waar er bij jou in de buurt een boekenruil plek is.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Gelukkig is de toekomst van het papieren boek niet zo zwart-wit als zijn pagina’s: juist door de opkomst van digitale boeken, lijken we het papieren boek weer meer te waarderen. En waarom zou het niet samen kunnen gaan? Op vakantie is sjouwen met boeken in ieder geval verleden tijd. Wist je trouwens dat Kobo nu ook een waterdichte e-reader heeft uitgebracht? Daarmee kun je zelfs snorkelend een boek lezen. Fijne (lees)vakantie!

Ben jij een echte boekenwurm, of lees je alleen nog via e-reader, je smartphone of tablet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.