Hoewerktdateigenlijk_Navigatie_Blog_03

Hoe werkt dat eigenlijk? Navigatie via je mobiele telefoon

Telefoons & Tech

Mobiel internet, bellen, touchscreens, apps die je de weg vertellen… het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend. Maar: hoe werkt al deze moderne techniek écht? Elke maand nemen we een technisch snufje onder de loep en leggen – in gewone mensentaal – uit hoe dit in elkaar steekt. Deze maand: de routeplanner in je telefoon. Hoe kan het jou de weg vertellen?

‘Probeer om te draaien. Probeer om te draaien. Herberekenen.’ We zijn allemaal wel eens heel boos op de stem in onze routeplanner. Vooral als ‘ze’ in de war is of het GPS-signaal niet kan vinden. Toch waren we verder van huis geweest zonder deze routeplanner-apps, want: hoe ging dat ook al weer? Iets met een stratenboek? En die blauwe borden boven de snelweg, die waren er vast ook niet voor niks! Nee, we mogen blij zijn dat er GPS-ontvangers in onze telefoons zijn geïnstalleerd. Maar, hoe werkt het eigenlijk?

34 jaar geleden: bestemming nog niet bereikt

Al ver voordat de smartphone zijn intrede deed, wilden automobilisten graag de weg weten. Automerk Honda kwam in 1981 met het eerste, ingebouwde, navigatiesysteem. Dit werkte niet via GPS-satellieten, maar zo (je moet beloven niet te lachen!): op plastic kaarten stippelde je met een viltstift de route uit. De kaarten schoof je in een lichtbak, precies zo dat het ‘volg’ lichtje op de uitgestippelde route zat. Het lichtje berekende aan de hand van de gemaakte kilometers én met een duur apparaat in je auto je positie. Dit dure apparaat heette een helium-gyroscoop en kon beweging en rotatie detecteren. Het systeem woog 9 kilo en kostte een paar duizend euro. Plaatste je de kaarten er nét verkeerd in, dan verdwaalde je hopeloos. Tja…

Leve de GPS!

Verdwalen is zó 1981: nu we allemaal een smartphone in onze zak hebben weten we altijd waar we zijn. Maar wat gebeurt er zodra jij je mobiel vraagt om de juiste route? Dan maak je contact met het GPS-systeem, dat bestaat uit 24 satellieten die in zes vaste banen om de aarde draaien. Om te bepalen waar jij bent moet de GPS-ontvanger in je telefoon twee dingen weten: de locatie van vier satellieten boven jou en de afstand tot elk van deze satelliet. Je telefoon berekent de afstand aan de hand van tijd: hoelang heeft het signaal nodig om de weg tussen telefoon en satelliet af te leggen? Dan zijn we er nog niet: de vierde satelliet controleert ook nog de tijdmeting van de andere drie, zodat het zo nauwkeurig mogelijk is. Zo maakt je telefoon een berekening. Als jij zover van deze drie satellieten bent en je bevindt je op de aarde (daar gaan we even vanuit), ontstaat er een overlapping met een snijpunt: dáár; waar jij nu staat dus!

 In kaart brengen

De wereld bestaat uit duizenden wegen en landweggetjes, hoe krijg je die allemaal in het GPS-systeem? Dat is een hoop werk. Speciale auto’s (gegevensverzamelaars) rijden constant rond om veranderingen in kaart te brengen. Ook lucht- en satellietfoto’s worden grondig bestudeerd.Een hele klus, die toch al best goed geklaard is. Vooral wanneer je bedenkt dat landkaarten meestal al lang gedateerd waren voordat ze überhaupt de drukkerij hadden bereikt. Dus als je telefoon je weer eens niet heeft gewaarschuwd voor de allernieuwste wegversperring, denk dan maar: we komen van ver.

We zijn wel benieuwd: gebruik jij nog weleens een landkaart?

 

Wil je weten of GPS nu wel of geen data gebruikt? Lees dan hier verder!