Met je smartphone meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek

Telefoons & Tech

Je smartphone als onderdeel van een supercomputer: toekomstmuziek? Echt niet! Jouw smartphone heeft meer rekenkracht dan de raket die Neil Armstrong naar de maan bracht en is tot grootse dingen in staat. De rekenkracht van je smartphone kun je inzetten voor de wetenschap. Lijkt jou dit wel wat? In dit artikel lees je hoe het werkt en hoe je dit doet.

Distributed computing: zo werkt het

smartphone niet langzamerJe kunt je smartphone inzetten voor de wetenschap dankzij het principe van ‘distributed computing’. Hiermee vormen meerdere computers of smartphones samen één supercomputer. Als onderdeel hiervan voert de processor van je smartphone analyses en berekeningen uit. De processor is het brein van je smartphone. Des te meer smartphones en computers onderdeel zijn van hetzelfde distributed computing-systeem, des te krachtiger deze supercomputer is. Vele handen maken dus licht werk!

Een mooi voorbeeld hiervan is SETI@home, dat in 1999 het eerste grote distributed computing-project was en nog altijd actief is. SETI staat voor ‘Search for Extraterrestrial Intelligence’: de zoektocht naar intelligent buitenaards leven. Met SETI@home analyseren thuiscomputers radiosignalen uit de ruimte, met als doel om buitenaardse intelligentie te vinden. Een radiotelescoop in Puerto Rico vangt radiosignalen uit de ruimte op. Deze informatie moet daarna worden geanalyseerd op radiosignalen die het bestaan van buitenaards leven kunnen aantonen. Hier is veel rekenkracht voor nodig, want elk uur ontvangt de telescoop ongeveer 30 GB aan data. SETI heeft zelf de rekenkracht niet en ontwikkelde daarom de SETI@home-applicatie voor computers.

Smartphones, ze zijn krachtiger dan je denkt!

Simyo lekker bezigZeventien jaar nadat met SETI@home het eerste distributed computing-project voor computers startte, zijn er ook apps waarmee je je smartphone kunt inzetten voor de wetenschap. Deze kleine zakcomputertjes zijn namelijk krachtiger dan je denkt. Ter indicatie: een doorsnee smartphone uit 2016 heeft meer rekenkracht dan supercomputers die eind jaren ’90 ‘state of the art’ waren. Jouw telefoon kan met zijn rekenkracht een belangrijke rol spelen in wetenschappelijk en medisch onderzoek. Kleine moeite, toch?

Cray wetenschappelijk onderzoek

Wordt mijn telefoon langzamer van distributed computing?

Simyo onderzoektNee, want distributed computing-apps zijn alleen actief als jij je smartphone niet gebruikt. Dit ‘merkt’ je smartphone aan de hand van een aantal voorwaarden. Je telefoon moet verbonden zijn met een wifi-netwerk, opgeladen worden en niet door jou gebruikt worden. Met andere woorden: als je slaapt, of als je smartphone aan de lader zit en is verbonden met het wifi-netwerk. De distributed computing-app stopt direct zijn werkzaamheden als jij je telefoon weer gebruikt. Je merkt er dus niets van als jouw smartphone een nachtje doorhaalt!

Met deze apps help je mee aan een onderzoek

Simyo Prepaid verschilLijkt het je wel wat om de rekenkracht van je smartphone in te zetten voor de wetenschap? Wat goed van je! Er zijn meerdere distributed computing-apps voor smartphones. Hieronder bespreken we een aantal van deze apps en lees je waarnaar ze onderzoek doen. Deze apps zijn 25 MB of kleiner. Die opslagruimte kun jij toch wel missen?

Power to Give: Onderzoekt onder andere aids en Alzheimer

Power to GivePower to Give is een initiatief van HTC waarbij jij de rekenkracht van je smartphone inzet voor meerdere onderzoeken. Als jij de app op je smartphone installeert, help je mee met de zoektocht naar geneesmiddelen voor onder andere aids en de ziekte van Alzheimer. Power to Give zet zich ook in voor het verwerken van gegevens over klimaatsverandering en draagt zijn steentje bij aan de zoektocht naar buitenaards leven. Je kunt de Android-app van Power to Give downloaden in de Google Play Store. De app is niet beschikbaar voor de iPhone of Windows Phone.

iNaturalist: Maakt van jou een amateurbioloog!

iNaturalistDe iNaturalist-app doet geen beroep op de rekenkracht van je smartphone, maar is wel een app waar het principe ‘vele handen maken licht werk’ op van toepassing is. Met deze app ben je een amateurbioloog. Je maakt foto’s en opnames van dieren en planten in je omgeving en via de app stuur je deze door. Biologen kunnen deze gegevens gebruiken in hun onderzoeken. Aan iNaturalist doen wereldwijd 70 duizend mensen mee die inmiddels meer dan 1,1 miljoen observaties doorstuurden. Tip: stuur de gegevens door als je thuis bent en je smartphone verbonden is met wifi. Zo verbruikt de app geen MB’s.

Mocht je de smaak te pakken hebben, download dan ook Project Noah. Deze app moedigt je aan om de biodiversiteit in jouw omgeving in kaart te brengen. Zo help je wetenschappers met hun onderzoek én krijg je eindelijk antwoord op de vraag welke vogelsoort zich nou precies in jouw tuin nestelt.

Wildsense: Brengt wereldwijd de tijgerpopulatie in kaart

WildsenseGek op dieren? Wildsense is een spelletje voor de iPhone waarbij je foto’s van tijgers bestudeert. Je beantwoordt vragen, zodat onderzoekers de wereldwijde populatie van tijgers beter bij kunnen houden. Bij het zien van de foto geef je onder andere aan waar de tijger is en wat hij aan het doen is. Dankzij deze informatie kunnen onderzoekers tijgers beter in de gaten houden en beschermen tegen stropers. Belangrijk, want de tijger is een bedreigde dierensoort.

Loss of the Night: Onderzoekt wereldwijde lichtvervuiling

Loss of the NightLoss of the Night is een app waarmee je ’s nachts lichtvervuiling meet. Dit doe je door met je smartphone een foto te maken van de sterren. De app vertelt je op welke sterren jij je smartphonecamera moet richten en stuurt de resultaten door naar de initiatiefnemers. Deze onderzoekers kunnen zo de wereldwijde nachtelijke lichtvervuiling in kaart brengen.

NoiseTube: hoe zit het met de decibellen in jouw buurt?

nt_logoIn 2008 is het NoiseTube-project gestart waarbij decibellen in diverse leefomgevingen gemeten en gedocumenteerd kunnen worden door middel van de gratis app. Geluidsoverlast kan negatief bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de mens en de natuur. Met de app en het lopende onderzoek kunnen belangrijke inzichten worden verworven.

DreamLab: Draag jij je steentje bij aan onderzoek naar kanker?

DreamlabDreamLab gebruikt ’s nachts de rekenkracht van de processor van je smartphone om onderzoek te doen naar kanker. Een leuk extraatje aan deze app is dat je ziet hoeveel sneller het onderzoek gaat nu jij DreamLab gebruikt. Zo zie je dat je deelname écht nut heeft.

Play to Cure: Gamen voor het goede doel

Play To CureOp het eerste gezicht is Play to Cure een simpel, vermakelijk spelletje. De app heeft echter meer in zijn mars dan alleen vermaak. Terwijl jij het spelletje speelt, doet je smartphone namelijk onderzoek. Met de app analyseer je verschillende tumoren. Wetenschappers hopen hierin patronen te ontdekken. Hiervoor is een gigantische hoeveelheid aan data beschikbaar en jouw smartphone helpt deze te analyseren terwijl jij aan het gamen bent.

Hoe zit het met dataverbruik van deze apps?

Simyo verbruik inzienDistributed computing-apps gebruiken data. Ze sturen immers de door jouw smartphone geanalyseerde informatie op naar de wetenschappers. Zorg, om te besparen op je Sim Only internetbundel, daarom dat je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk. Zet voor de zekerheid je mobiele netwerk uit om eventueel dataverbruik te voorkomen. Al werken de meeste apps alleen als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk, zo ben je er echt zeker van dat de app echt geen MB’s verbruikt. Dan hoef je je dus geen zorgen te maken om je internetbundel, maar kun je met een gerust hart je smartphone inzetten voor de wetenschap. Wereldverbeteraar!