Wachtwoord_blog

Is jouw wachtwoord sterk genoeg?

Privacy & veiligheid

Je telefoon staat tegenwoordig vol met persoonlijke gegevens. Je wil natuurlijk niet dat deze in de verkeerde handen vallen. Stel daarom een sterk wachtwoord in. Lees in deze blog wat een wachtwoord wel of niet sterk maakt.

Heb jij nog een toegangscode van 4 cijfers?

Je kan je telefoon beveiligen met een wachtwoord, pincode, veegpatroon of een vingerafdruk. Toch lukt het dieven soms om je code te achterhalen. Een veelgebruikte beveiligingscode van 4 cijfers wordt bijvoorbeeld snel en eenvoudig afgekeken. Stel daarom een wachtwoord in met meer dan vier cijfers. Dit doe je voor iOS en Android via de volgende stappen:

iOS (versie 8.1):

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Vervolgens druk je op Touch ID en toegangscode.
 3. Voer, ter beveiliging, je huidige toegangscode in.
 4. Scroll naar beneden tot je Eenvoudige code ziet staan en zet deze functie uit.
 5. Voer nogmaals je huidige toegangscode in.
 6. Nu kan je een nieuw wachtwoord kiezen inclusief letters, cijfers en tekens.
 7. Als laatste stap vul je nogmaals je nieuwe wachtwoord in ter verificatie.

Android (versie 4.4):

Ook voor Android-gebruikers is het mogelijk hun toegangscode te veranderen in een langer en complexere code. Hiervoor zijn twee opties: een toegangscode en een wachtwoord. Het verschil is dat zo’n code alleen maar uit maximaal 17 cijfers kan bestaan. Het wachtwoord bestaat uit een woord, zin, cijfers of symbolen. Let op dat je hierin minimaal één letter moet gebruiken en dat het ook uit maximaal 17 tekens bestaat.

Je toegangscode verander je via de volgende stappen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik nu, onder Persoonlijk, op Vergrendelscherm.
 3. Ga naar Schermvergrendeling.
 4. Kies hier de mogelijke ontgrendel optie.
 5. Voer je nieuwe wachtwoord in.
 6. Typ nogmaals je nieuw wachtwoord in ter verificatie.

Hoe meer tekens, hoe veiliger?

Een langer wachtwoord is moeilijker te kraken voor dieven of nieuwsgierige vrienden. Zeker wanneer je deze lang maakt met een combinatie van letters, cijfers en tekens.

Het nadeel is natuurlijk wél dat je ‘m steeds in moet voeren. Elke keer een lang wachtwoord intikken is dus misschien ook niet ideaal. Naast een langer wachtwoord zijn er nog een paar extra tips:

 • Gebruik geen geboortedatum, trouwdag of namen van jezelf of familieleden.
 • Verander je wachtwoord om de zoveel tijd.
 • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere profielen/accounts.

Ben je bang dat je door deze tips je wachtwoord gaat vergeten? Dan raden we je aan om een ezelsbruggetje te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld elke eerste letter van een woord en voeg af en toe een hoofdletter toe.

Een simpel voorbeeld van een wachtwoord met ezelsbruggetje is Di1vmW: Dit is één van mijn wachtwoorden.

Emoji’s hebben de toekomst

Zo nu en dan vergeet je nog wel eens een wachtwoord. Hier kan je helemaal niets aan doen. Het brein werkt namelijk niet via codes en getallen, maar via beelden. Het zou dus een stuk eenvoudiger zijn om wachtwoorden te onthouden als deze uit beelden bestaan. Oplossing: emoji’s! Naast dat emoji’s eenvoudiger te onthouden zijn, is het ook een stuk veiliger dan alleen cijfers. Er zijn namelijk meer emoji’s dan cijfers. Ook kun je met emoji’s gemakkelijk een verhaal vormen, wat het onthouden weer makkelijker maakt. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om smileys in te zetten. Maar een Brits bedrijf is momenteel erg druk bezig om dit te realiseren. Nog even wachten dus.

emoji

Meest voorkomende wachtwoorden

Als laatste nog de wachtwoorden die je zeker niet moet gebruiken. Mocht jouw code hier tussen staan, dan raden we je aan om hem te veranderen. Dit zijn namelijk de meest voorkomende wachtwoorden ter wereld:

 • 123456
 • wachtwoord/password
 • 0000
 • 2468
 • abc