.

Terug naar overzicht
8,727x gelezen
Terug naar overzicht
Privacy & veiligheid |

‘De MyBee filter signaleert alleen leuke, leerzame websites’

Spelletjes doen, kletsen met klasgenootjes en natuurlijk nuttige weetjes; voor kinderen kán internet heel leuk en leerzaam zijn. Helaas zijn er ook een hoop dingen die ze beter niet kunnen zien. Gelukkig zijn er internetfilters. Maar, hoe werken die eigenlijk? En hoe werkt dit met je tablet en smartphone?

Twee soorten filters

Niet alle internetfilters werken hetzelfde: er zijn filters die zoveel mogelijk websites met onveilige informatie blokkeren (en zo een blacklist creëren), en er zijn filters die precies andersom werken: die laten juist alleen góede websites toe (via een zogenaamde whitelist).

De blacklist

Eerst de filters die onveilige informatie blokkeren: hoe werken ze? Dit soort filters scannen woorden in de broncode. Dit is de code waarmee een website is opgebouwd. Staan hier woorden in die niet kindvriendelijk zijn, dan wordt de website geblokkeerd. Alleen is dit niet altijd even zorgvuldig. Wie met zijn rechtermuisknop op een webpagina klikt en vervolgens ‘Bekijk broncode’ kiest, ziet een wirwar aan letters en cijfers. Het wil nog wel eens gebeuren dat er per ongeluk woorden ontstaan die niet gewenst zijn, terwijl de website kindvriendelijk is. Zo worden ook veilige, leuke websites geblokkeerd. K9 Web Protection is een gratis internetfilter die veel categorieën blokkeert, en je kunt als ouder zelf een lijst samenstellen met websites die wél mogen. Het programma is in het Engels, maar met Google Translate bij de hand wordt vertalen kinderspel.

Hoe zit het met https?

Websites die niet vatbaar zijn voor internetfilters die broncodes scannen, zijn https websites. Dit zijn beveiligde websites, omdat bezoekers bijvoorbeeld betalingsgegevens uitwisselen (denk aan een webshop). Handig tijdens het online shoppen, maar hierdoor zijn de broncodes van deze sites ook afgeschermd. Is het een ‘webshop’ waar mensen betalen voor níet zulk kindvriendelijk materiaal, dan kan de broncode niet gelezen worden, en wordt de website toegelaten. En https-websites blokkeren is voor de gewone man (lees: geen internetexpert) onbegonnen werk.

De whitelist

Een stuk zorgvuldiger zijn filters die werken met een whitelist. Het uitgangspunt is simpel: 95% van het internet is rommel (niet aankomen dus) en een speciale redactie selecteert, samen met ouders, websites die wél mogen. Deze worden eerst gescreend, en daarna handmatig toegevoegd. Je hoeft dus niet zelf een lijst samen te stellen: veel werk is al uit handen genomen! Een voorbeeld van zo’n internetfilter is MyBee. De filter signaleert leuke en leerzame websites voor kinderen tot elf jaar (en deelt in op verschillende leeftijden), zoals de Nijntje website en Spelletjesplein. Ouders kunnen zelf websites aanmelden bij de redactie, die daarna checkt of het ook écht kindvriendelijk is. MyBee is er voor Windows en Apple computers én voor iPad en iPhone.

Tablet, smartphone, Safe search

Tja, en dan zijn er nog al die momenten waarop je kind jouw smartphone of tablet grijpt om spelletjes op te doen. Hoe bescherm je deze apparaten? Hier zijn, natuurlijk, handige apps voor, zoals de hierboven genoemde MyBee app (voor Apple) en Famigo – deze laatste is een gratis, en complete app voor Android. Maar er zijn meer handige trucjes. Een paar extra tips:

  • Bescherm je smartphone en tablet altijd met een toegangscode (en houd deze geheim)
  • Bescherm ook je simkaart met een pincode
  • Ga (voor Apple) naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en kies ‘Schakel beperkingen in’. Je kunt nu apps kiezen die ontoegankelijk moeten worden gemaakt (zoals de Appstore of YouTube)
  • Voor Android: stel een verificatie in voor de Play Store-app. Er zijn drie opties: voor alle aankopen, elke dertig minuten verifiëren, of nooit. Instellen gaat via de Google Play Store-app. Tik op het menupictogram in de Google Play Store en dan ‘Instellingen’, ‘Verificatie’ vereisen voor aankopen. Kies de gewenste instelling en volg de instructies.
  • Voor Windows: Windows smartphones hebben een veilige Speelhoek voor kinderen, waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Op de website van Windows kun je lezen hoe je deze inschakelt.
  • Daarnaast biedt Google nog de optie om voor ‘Safe Search’ te kiezen. Typ simpelweg ‘Safe Search’ in de zoekmachine en je ziet vanzelf instructies. Maar; een goede internetfilter is altijd zorgvuldiger!

Hoe beveilig jij je apparaten tegen niet-kindvriendelijk materiaal?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.