Besparen op boodschappen en koken met het seizoen

Favoriete apps

Sanny Visser is reporter voor Simyo. Ze zal hoogstpersoonlijk bespaar-apps op de proef stellen – en daarmee ook zichzelf. Sanny wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren (komt dat even goed uit) en boodschappen doen op de markt.

Besparen op boodschappen en koken met het seizoen

Ik ben gek op koken en heb een hekel aan te veel betalen in een restaurant voor een ‘zo, zo’ gerecht. Dus als ik zélf kan kokkerellen, voor een prettig prijsje, met producten uit het seizoen én een voordelig wijntje erbij – dan hoor je mij niet meer. Haal het onderste uit de kan, of pan, met deze drie apps!

Geteste apps:

Koken met Aanbiedingen (voor Apple en Android)

Koken met aanbiedingen

Slim Koken (voor Apple en Android)

Slim Koken

Groente- en Fruitkalender (Voor Apple en Android)

Groente- en Fruitkalender

Hapklare aanbiedingen

Score: 8 – Koken met Aanbiedingen (voor Apple en Android)

Zin in een culinair maal zonder de hoofdprijs te betalen? Koken met Aanbiedingen is opgericht door drie vrolijke vrienden die van lekker eten houden. De app verzamelt elke dag recepten die bereid zijn met lekker spul in de aanbieding. Selecteer je favoriete supermarkt, check de recepten en zie meteen hoeveel je bespaart op je maaltijd. Ik bereidde gerookte zalm, gepofte aardappel mét smeuïge yoghurt-dillesaus – en bespaarde 3,25 euro op ingrediënten. Tijdens het winkelen raadpleegde ik de Hamersma Wijn-app (helaas alleen voor iPhone en iPad) met supermarktwijnen onder de vijf euro. De Chileense chardonnay van Aldi (voor een luttele 3,39 euro) scoort een 7,5: ‘peer, meloen, frisse wind’, oordeelt Hamersma. Vis moet zwemmen, dus hup, in het karretje erbij. Voordelige ingrediënten, een helder recept, fris-fruitige wijn in je glas, en dat alles voor nog geen vijf euro per persoon. Smakelijk!

Voordelen:

 • Gratis
 • Kies lunch of diner gerechten
 • Heel veel recepten, bereid met aanbiedingen van die week
 • Selecteer je favoriete supermarkt
 • Zie per recept meteen hoeveel je bespaart

Nadelen:

 • Niet alle ingrediënten zijn altijd op voorraad bij elke supermarkt; of deze ‘fout’ ligt bij de supermarkt of omdat de app niet voldoende wordt bijgewerkt, laat ik even in het midden.

Conclusie:

Leuke inspiratie om voordelig te kokkerellen!

Extra tip: Koken met Aanbiedingen is er helaas niet voor Windows. Een andere app is er wel: de Koken!-app bevat 350 recepten om zelf de sterren van de hemel te koken. Dat is altijd nog goedkoper dan naar een duur restaurant gaan.

Koken met aanbiedingen

Als een vis in het water met dit betaalbare maaltje. Aan de presentatie van het gerecht moet ik nog een beetje werken.

Word een kookslimmerik

Score: 7 – Slim Koken (voor Apple en Android)

Slim boodschappen doen – het is een kunst. Zitten je voorraadkastjes vol, eet je onverwachts een heel weekend buiten de deur. Met een koelkast vol slappe slablaadjes en gerimpelde worteltjes ter gevolg. Wil je juist een avondje bankhangen met snacks binnen graai-bereik, staart er alleen een stuk kaas en een pakje margarine terug vanuit je lege koelkast. Het Voedingscentrum wil graag helpen en komt met de Slim Koken-app. Voer de grootte van je huishouden in (hoeveel personen en van welke leeftijd) en je vindt recepten aangepast op jouw behoeftes. Zo koop je niet te veel én niet te weinig. Dat voorkomt verspilling en dat bespaart geld. Ook heeft de app een bewaarwijzer. Iedereen heeft weleens producten waarvan je niet precies weet hoe lang je ze nog veilig kunt eten – paté? Melk? Roomboter? Hummus? – deze staan (bijna) allemaal in de app. Van aardappelsalade tot zoute haring. Slim!

Voordelen:

 • Gratis app
 • Veel recepten in de app, aangepast op jouw huishouden
 • Voor bijna álle producten is er een bewaaradvies
 • Selecteer recepten ook op voorkeur voor bepaalde producten en voedselallergieën

Nadelen:

 • Als eenpersoonshuishouden gebruikte ik de recepten-app niet zoveel. Dan is het toch handiger om een flinke schaal lasagne te maken en daar twee dagen van te eten. De app past de hoeveelheden aan je huishouden aan, maar vind in de supermarkt maar eens 40 gram snijbonen of een 0.4 gele paprika…

Conclusie: Handige app voor wat grotere huishoudens én om te checken hoe lang je dat bakje eiersalade nog veilig kunt eten.

Slim Koken

‘Melk is na openen nog drie dagen houdbaar, met deze informatie voorkom je een hoop zure gezichten.’

Groen koken heb je zo in de vingers

Score: 7 – Groente- en Fruitkalender (Voor Apple en Android)

Wil jij gezond eten met oog voor het milieu? Sta je weleens met snijbonen ‘uit Kenia’ in je hand terwijl je denkt; hoe duurzaam is dit? Voor iedereen die graag een beetje milieuvriendelijk kookt met producten uit het seizoen is er de Groente- en fruitkalender-app van Milieu Centraal. Een overzichtelijke app met twee lijsten op alfabetische volgorde; eentje voor groente en een voor fruit. De lijst begint met het ‘groene’ gebied, alle producten die een A-label krijgen (volop verkrijgbaar, niet te ver weg). Langzaam wordt de lijst oranje en daarna rood (witte asperges kun je bijvoorbeeld beter níet eten in de herfst). Handig, want groente en fruit in het seizoen zijn lekkerder én goedkoper. Ik vond een hele berg andijvie in de supermarkt voor een prikkie, en maakte een Italiaans najaar stamppotje (voor echte stamppot rauwe andijvie vond ik het nog iets te vroeg). Overigens komt de andijvie de hele winter door uit Frankrijk, ook dat laat de app zien. Maar dat mag de Hollandse winterpret niet drukken.

Voordelen:

 • Gratis app
 • Overzichtelijk en makkelijk in gebruik
 • Check in de supermarkt snel of die Keniaanse snijboon wel of geen goed idee is (nee dus)

Nadelen:

 • Bij de producten staan ook bereidingstips en die zijn wat ouderwets. Spruitjes 20 minuten koken in water? Mwah, wij gooien ze liever à la Jamie Oliver in de wok.

Conclusie: Kook lekkerder en voordeliger met producten uit het seizoen; door deze app leer je op een overzichtelijke manier wat wanneer, wáár vandaan komt.

Groente en Fruitkalender

Worteltjes uit eigen grond (vooruit; die op de foto komen uit de Nederlandse grond van de supermarktleverancier)