Alles wat je moet weten over betalen met je smartphone

Telefoons & Tech

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat je je mobiele telefoon alleen gebruikte om te bellen en te sms’en. Het is nu de normaalste zaak van de wereld om foto’s te maken of om even de weg naar dat ene restaurantje op te zoeken. En binnenkort kun je zelfs betalen met je smartphone. Deze nieuwe vorm van betalen wordt in steeds meer winkels geaccepteerd. Wij vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over mobiel betalen.

Hoe werkt het eigenlijk?

Betalen via je smartphone bij de supermarkt. Je hebt er vast al eens eerder over gehoord. Je houdt, net als je OV-chipkaart, je smartphone tegen een pinautomaat of een parkeermeter en ping je hebt betaald. Dit alles werkt via een ingebouwde NFC-chip. Een Wat? Een Near Field Communication-chip. De NFC-chip in je smartphone communiceert met de NFC-chip in het pinapparaat. Bedragen tot 25 euro worden betaald met een simpele biep. Iets duurdere uitgave? Dan moet je ter controle je pincode intoetsen. Wil je meer weten over hoe mobiel betalen precies werkt? Lees dan onze eerdere Hoe werkt dat eigenlijk blog over mobiel betalen.

Werkt het op elke smartphone?

Nee, er zijn nog maar een aantal smartphones die beschikken over een NFC-chip. Er zijn al wel een aantal apps op de markt die het, in combinatie met de NFC-chip, mogelijk maken om mobiel te betalen. De Rabobank loopt hierin voorop met de Rabo Wallet. Deze app is alleen (nog) geschikt voor de Samsung Galaxy S4 en de Samsung Note 3. In een later stadium verwacht de Rabobank de app beschikbaar te hebben voor meerdere smartphones.

Android zelf heeft ook net een nieuwe app uitgebracht die het betalen met een Android telefoon mogelijk moet maken; Google Wallet. Deze app is helaas nog niet beschikbaar in Nederland.

iOS ziet ook toekomst in de NFC-chip en werkt momenteel erg hard aan betaalsoftware voor iPhones. Zo heeft Apple de komst van Apple Pay al aangekondigd. Hiermee wordt het ook voor iOS gebruikers mogelijk om te betalen met je smartphone. Wanneer Apple Pay in Nederland beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

Waarom zou ik mobiel betalen?

Wat zijn precies de voordelen van mobiel betalen? Om daar achter te komen hebben we een aantal belangrijke pluspunten voor consumenten en winkeliers op een rijtje gezet.

Consument:

  • Zoeken tussen verschillende bankpasjes is verleden tijd. Al je pasjes heb je tegenwoordig altijd bij je op je smartphone
  • Niet meer als ‘vierde’ in de rij. Betalen via je smartphone gaat sneller. Daardoor sta je voortaan minder lang in de rij bij de supermarkt

Winkelier:

  • Het sneller betalen is op zijn beurt een voordeel voor de winkelier. De verkoper kan nu meer klanten helpen in een kortere tijd
  • Minder contant geld is veiliger voor winkeliers. De kans is groot dat veel mensen nu ook sneller kleinere bedragen pinnen met hun smartphone. Doordat minder mensen betalen met contant geld, is de winkel ook minder aantrekkelijk voor overvallers

Is mobiel betalen wel zo veilig?

De veiligheid van mobiel betalen is te vergelijken met pinnen, aldus de banken. Daarnaast is het mogelijk om alle bedragen te beveiligen met een pincode voor extra veiligheid. Zo kan niemand anders zijn of haar boodschappen betalen met jouw smartphone.

Is je telefoon kwijt of gestolen? Blokkeer naast je telefoonnummer dan direct je bankrekening. Net zoals je met je pinpas zou doen.

Vaarwel pinpas?

Het betalen met je mobiele telefoon is in opkomst. Veel winkeliers beschikken al over een betaalautomaat met een NFC-chip. Het zal nog wel een tijdje duren voordat de meeste mensen gebruik maken van mobiel betalen. Veel mensen zullen het misschien eerst een tijdje willen afwachten voordat ze definitief overstappen op mobiel betalen.

Ben jij al klaar voor deze nieuwe vorm van betalen?

Discussie